Recobin szelektív hulladék kukák
Recobin

Szelektív hulladékgyűjtés komplex megközelítésben

Ha a szelektív hulladékgyűjtésnek az a célja, hogy csökkentsük ökológiai lábnyomunkat, miért ne készülhetnének már a kukák is környezetbarát anyagból? A Recobin ezt a gondolatot hívta életre, sőt még tovább ment, és a hulladékkezelés piacán egyedülállóan komplex szolgáltatást nyújt. Röser Mihályt, a cég projektkoordinátorát kérdeztük.

Milyen filozófia mentén működik a cég?     

A Recobinnál hiszünk abban, hogy egy környezetvédelemmel foglalkozó vállalkozás is működhet piaci alapon, és lehet üzletileg sikeres. A környezetvédelem mellett a társadalmi felelősségvállalást is kiemelten fontosnak tartjuk. Ebből mi leginkább hátrányos helyzetű emberek foglalkoztatásával, munkaerőpiaci reintegrációjával igyekszünk kivenni a részünket.

Mi inspirált a Recobin létrehozására, és hogyan valósítottátok meg az ötletet?

A környezetvédelmi vállalkozás ötlete 2003-ban az alapító és ügyvezető Ferenczi Attila fejében fogant meg. Az ELTE TTK hallgatójaként alapító tagja volt a Környezettudományi Klubnak, majd később az „Egyetemisták a környezettudatos szemléletért csoport”-nak, vagyis az ELTE EKSZ-nek is. Egyetemi évei során részt vett a szelektív hulladékgyűjtés kialakításában az ELTE TTK épületeiben, ennek során betekintést nyert a hulladékgazdálkodás és hulladékmenedzsment világába.

2012-ben a Climate-KIC pályázatát megnyerve, pénzügyi támogatással és egy 9 hónapos inkubációs program segítségével megalakult az ÖKUKA. Ennek fő profilja környezetbarát alapanyagú, élettartamuk végén újrahasznosítható, olcsó, szelektív hulladékgyűjtők készítése volt. Ebből a kezdeményezésből nőtt aztán ki 2013-ban a Recobin Kft., amelynek tevékenysége – a beltéri kukák forgalmazása mellett – integrált hulladékgazdálkodási szolgáltatásokkal bővült ki.

Recobin: Röser Mihály – project coordinator, Ferenczi Attila – alapító ügyvezető, Horváth Benedek – project manager, Kovács-Mechler Anett – account manager
A kezdeményezés az öko kukák gyártásából nőtte ki magát, később újabb szolgáltatások jelentek meg a kínálatban.
A képen: Röser Mihály (projektkoordinátor), Ferenczi Attila (alapító ügyvezető), Horváth Benedek (projektmenedzser), Kovács-Mechler Anett (értékesítési menedzser)

Honnan ered a Recobin elnevezés?

Az újrahasznosított alapanyagú kukákra utal. A „reco” jelentése ’újra’ vagy ’újjá’, míg a „bin” a „kuka” angol megfelelője.

Ha tetszik a Recobin története, szavazz, hogy a hónap közönségdíjasa lehessen!

Mi történik a Recobin kukákban összegyűlt hulladékkal?

Cégünk két fő eleme – a szelektív hulladékgyűjtők forgalmazása és a szolgáltatási üzletág – bizonyos értelemben különválik. A tőlünk vásárolt beltéri szelektív kukák irodákba, oktatási intézményekbe, boltokba és magánszemélyekhez jutnak el országszerte, illetve az országon kívül is, így a bennük összegyűlt hulladékról többnyire nem mi gondoskodunk. A szolgáltatási, pontosabban üzemeltetési üzletágban a szelektív hulladék elszállítása is része az általunk nyújtott komplex tevékenységnek. Munkatársaink a létesítményeken belül kialakított munkaállomásokon a teljes hulladékáramot osztályozzák, előválogatják, így a lerakóhoz szállított kommunális hulladék mennyiségét jelentősen lecsökkentjük. Az újrahasznosítható anyagokat akár 10 frakcióra is elkülönítik, ezeket aztán előkészítik elszállításra. A létesítményektől saját logisztikával szállítjuk el az újrahasznosítható hulladékot az átvevő partnerekhez, akik gondoskodnak a feldolgozásáról. Olyan együttműködést is sikerült kialakítani egyik ügyfelünkkel, amelynek keretében a külön gyűjtött anyagáramot közvetlenül művészeti projektekhez használják fel, ez pedig az újrahasznosításnál még egy fokkal környezetbarátabb megoldást jelent.

Mennyiben egyedülálló a tevékenységetek itthon, esetleg Európában?

A szolgáltatásunk azért tekinthető egyedinek, mert jóval többet nyújtunk a szelektív hulladék elszállításánál. A komplex hulladékmenedzsment révén az összes hulladékkal kapcsolatos feladatot átvesszük az üzemeltetéstől, beleértve a hulladékbevallások elkészítését, a közszolgáltatóval történő kapcsolattartást, a hulladéktároló helyiségek és a tárolóedények tisztán tartását, a veszélyes hulladék elszállítását, a lomtalanítást.

Komplex hulladékmenedzsmentet, integrált hulladékgazdálkodási szolgáltatásokat kínál a cég.

Mit tapasztaltok a magyarok hulladékkezelési szokásaival kapcsolatban?

Mindenképp érezhető a pozitív változás, kollektíven jó irányba haladunk. A fiatalabb korosztály számára a szelektív hulladékgyűjtés már sokkal természetesebb, és sokat taníthatnak az idősebbeknek. Biztos, hogy a környezetvédelmi érzékenység is egyre nő, bár lássuk be, ennek itt van végre az ideje! Nem téveszthetjük szem elől ezt a problémát, hiszen egyre többször emlékeztet minket a természet. Nem tehetjük meg, hogy elárasztjuk szeméttel a környezetünket! Ennek ellenére legnagyobb problémának mi még mindig a tudatosság és az egyéni felelősségvállalás hiányát látjuk.

Milyen terveitek, céljaitok vannak a jövőre nézve?

Szeretnénk minél több létesítményt elérni a szolgáltatásainkkal, ezzel is elősegítve, hogy minimálisra csökkenjen a lerakókba kerülő hulladék mennyisége. Ezenkívül jobban ki kívánunk lépni a külföldi piacra mind a beltéri szelektív hulladékgyűjtőkkel, mind pedig a szolgáltatási üzletágunkkal. Továbbá erősíteni szeretnénk a szociálisan hátrányos helyzetű munkavállalók munkaerő-piaci reintegrációjára irányuló törekvéseinket a lakhatási, a függőségi vagy az adósságrendezési problémák megoldásának elősegítésével. Szociális munkások bevonásával igyekszünk előrelépni ebben a kérdésben. 

Ha tetszik a Recobin története, szavazz, hogy a hónap közönségdíjasa lehessen!

search icon