Zsebkendődilemma: papír vagy textil?
Zsebkendődilemma: papír vagy textil?

Megérkezett az ősz, s vele beköszöntött az influenza és a „velünk maradt” Covid időszaka is. Meghűlés, orrfújás: mindenki jól ismeri. Sokaknak azonban nagy fejtörést okoz a megfelelő zsebkendő kiválasztása. Textil vagy papír? Ennek jártunk utána!

Az Ecosystem Analytics független tanácsadó cég 2012-es tanulmánya az eldobható papír zsebkendő és az újrahasználható pamut zsebkendő környezeti hatásait hasonlította össze. Az energia- és a vízfelhasználás, valamint a hulladéktermelés vizsgálatán túl figyelemmel kísérték a két tárgy környezeti hatását a „bölcsőtől a sírig”. Kutatásuk során egy New England-ben élő amerikai felnőtt egy évi felhasználási szokásait vették alapul, és kiemelten figyeltek arra is, hogy olyan tünetek is megjelenjenek a vizsgálatban, mint az orrvérzés vagy a megfázás. Végül az Ecosystem Analytics egy éves életciklus-elemzése azt állapította meg, hogy nincs környezeti előnye a pamut zsebkendő használatának az eldobható zsebkendővel szemben.

Egy nő orrfújás közben.
„Nincs környezeti előnye a pamut zsebkendő használatának a papírral szemben.”

Mind a négy különböző szempont – a klímaváltozásra, az emberi egészségre, az ökoszisztéma épségére gyakorolt hatás, valamint az erőforrás-felhasználás – mértéke 5–7-szer nagyobb egységnyi pamut zsebkendő esetében, mint egységnyi eldobható papír zsebkendő használatakor. Érdekesség, hogy a pamut zsebkendő gyártása során felhasznált villamos energia mennyisége kiemelkedő a környezetterhelő hatások között. A tanulmány szerint még akkor is ez lesz a legmagasabb érték – az éghajlatváltozásra gyakorolt hatások 65 százaléka –, ha már kilenc és fél éve használják a zsebkendőt.

A papír zsebkendő használatának a hulladéktermelés csökkentésére sincs jelentős hatása, így a választásban ez sem lehet meghatározó opció. Környezettudatosság tekintetében azonban a versenyből egy esetben a textil zsebkendő jön ki győztesen: ha a teljes hasznos élettartama alatt vagy minimum 50 mosásig használják. Ezzel kapcsolatban azt is fontos megjegyezni, hogy az sem mindegy, hányszor fújnak bele orrot, mielőtt mosásba kerülne.

A zsebkendőválasztáskor tehát számos jellemzőt végig kell gondolnunk. Az egészségügyi szakemberek, főleg a jelenlegi vírusos időszakban az egyszer használatos papír zsebkendőt ajánlják, de megfelelő mosási eljárás mellett a textil zsebkendő is biztonságos. Ehhez magas hőmérsékleten, fertőtlenítő hatású mosószerrel kell kimosni a textilt, ezután vasalni, hogy valóban teljesen kórokozómentessé váljon.

Válasszuk ki tehát a számunkra leginkább preferált megoldást, és figyeljünk a körültekintő használatra! A hidegebb idő beköszöntével és az egészségünk védelmének érdekében pedig gondoljunk a megelőzésre, és erősítsük meg az immunrendszerünket, hogy minél kevesebbszer kerüljünk hasonló dilemma elé!

search icon