Jelentős vízszennyezést okoz a szennyvízbe kerülő WC-papír
Jelentős vízszennyezést okoz a szennyvízbe kerülő WC-papír

Egy új kutatás megállapította, hogy a WC-papír olyan vegyi anyagokat tartalmaz, mint a PFAS – más néven örök vegyi anyagok több ezer vegyületből álló csoportja, melyek a természetben nem bomlanak le. Ezeknek a szennyvízbe kerülése jelentősen hozzájárul a vízszennyezéshez, továbbá összefüggésbe hozhatók a rákkal, magzati szövődményekkel, májbetegségekkel, vesebetegségekkel, autoimmun rendellenességekkel és más súlyos egészségügyi problémákkal, mert az emberi szervezetből sem ürülnek ki.

A szennyvíztisztító telepre kerülve a vegyi anyagok a szennyvíziszapba kerülnek, amelyet később műtrágyaként a termőföldekre szórnak, vagy a vizekbe öntenek.

A PFAS bőrön keresztül felszívódhat, de nem létezik kutatás arra vonatkozóan, hogy a törlés során hogyan kerülhetnek a szervezetbe. Ezt azonban mindenképpen érdemes megvizsgálni – mondta David Andrews, az Environmental Working Group – közegészségügyi nonprofit szervezet – vezető kutatója, amely a PFAS-szennyezést követi nyomon.

Az újrahasznosított papírt használó cégek termékei ugyanannyi PFAS-t tartalmaztak, mint azoké, amelyek nem újrahasznosított papírt használnak. Lehet, hogy a PFAS-t nem lehet elkerülni a WC-papírban – mondta Jake Thompson, a tanulmány szerzője.

Thompson azt is hozzátette, hogy:

Nem kell most lecserélni a vécépapírt, és nem azt mondom, hogy az embereknek csökkenteniük kellene vagy abba kellene hagyniuk a vécépapír használatát. A kutatással a PFAS egy újabb forrását azonosítjuk, és ez rávilágít arra, hogy ezek a vegyi anyagok mindenütt jelen vannak az életünkben.

Egy WC-papír-ipart képviselő kereskedelmi csoport azt nyilatkozta, hogy a WC-papírhoz nem adnak hozzá PFAS-t. Thompson szerint a kutatásokból nem ez olvasható ki, bár lehet, hogy a PFAS nem szándékosan kerül bele a Wc-papírokba.

A PFAS azonban annyira elterjedt, hogy nehéz pontosan meghatározni a forrását, ami a vegyi anyagok használata körüli jelentős problémára utal. 

(Forrás: guardian)

search icon