Az enyhe telek veszélyeztetik Európa vízkészleteit
Az enyhe telek veszélyeztetik Európa vízkészleteit

Egy új tanulmány szerint világszerte egyre inkább csökken a hótakaró azokon a folyókat körülvevő területeken, amelyeken egykor rendszeresen havazott.

„A világ legnépesebb vízgyűjtői közül egyre többre jellemző a hómennyiség gyors csökkenése” – állapította meg a Nature folyóiratban közzétett tanulmány, amely 1981 óta vizsgálja a hó mennyiségét. A tanulmány az északi félteke hótakaróinak jövőjét illetően kulcsfontosságú küszöbértéket állapított meg: ez mínusz 8 Celsius-fok. Azokon a helyeken, ahol ennél hidegebb a téli átlaghőmérséklet, a hótakaró gyakran túléli, mert elég hideg van. A -8 Celsius-fokos téli átlagnál melegebb területeken azonban a hó általában elolvad, ráadásul gyorsan.

„A felmelegedéssel egyre nagyobb veszteségek rendszerébe kerültünk” – mondta Alexander Gottlieb, a kutatás vezető szerzője, hozzátéve, hogy a tavaszi hótakaró kiemelt fontosságú, hiszen emberek milliárdjainak biztosítja a folyamatos ivóvíz- és öntözővíz-ellátását.

Elizabeth Burakowski, a New Hampshire-i Egyetem kutatója szerint, a tanulmány „minden kétséget kizáróan azt mutatja, hogy az északi félteke több tucatnyi folyómedencéjében az ember a felelős a hótakaró csökkenéséért, és a hó olvadása minden egyes fokkal csak fokozódik. A tanulmány azt mutatja, a hó jövője attól függ, hogy milyen utat választunk a klímaváltozással kapcsolatos intézkedések terén” – tette hozzá Burakowski.

Gottlieb és Justin Mankin, a Dartmouth klímakutatói 169 folyó körüli területet vizsgáltak meg az északi féltekén, és 70-ben jelentős, 40 éves csökkenő tendenciát találtak, egy tucatban növekvő tendenciát, a többiben pedig nem találtak változást. Megállapították, hogy a tavaszi hótakaró csökkenése Európában és Észak-Amerikában a legnagyobb, többek között az oroszországi Neva és Don vízgyűjtőjében, az oroszországi, fehéroroszországi és ukrajnai Dnyeperben, a lengyelországi Visztulában, valamint a Dunában, amely Németországon, Ausztrián, Szlovákián, Magyarországon, Horvátországon, Szerbián, Románián, Bulgárián, Moldován és Ukrajnán keresztül folyik, illetve határos vele.

Gottlieb szerint, a hótakaró csökkenésére jó példa a Colorado folyó medencéjének felső szakasza Coloradóban és Wyoming egyes részein. Ott a téli átlaghőmérséklet -5 Celsius-fok körül mozog, ami látszólag elég hideg a havazáshoz, mert fagypont alatt van, de valójában nem az.

A kutatók, az ember okozta felmelegedés lenyomatait a szokásos éghajlati attribúciós módszerrel dokumentálták, amely során összehasonlították, hogy mi történt az elmúlt 40 évben egy valódi felmelegedő világban, és több ezer számítógépes modellfuttatással, amelyek megmutatták, mi történne ezekkel a területekkel egy fiktív bolygón, ahol nem történt klímaváltozás.

A -8 Celsius-foknál hidegebb helyek az északi félteke hótakarójának 81 százalékát adják, de ott nem sok ember él, mindössze 570 millió. Több mint 2 milliárd ember él viszont olyan területeken, ahol a tél átlagosan -8 és 0 Celsius-fok között van

– zárták tanulmányukat a kutatók.

A Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón is számos előadás, és kerekasztal-beszélgetés hangzott el a hazánkat és a világot érintő szélsőséges időjárással és az éghajlatváltozással kapcsolatban.

(Euronews)

Fotó: Canva

search icon