A folyók többsége évente legalább egy napra kiszárad
A folyók többsége évente legalább egy napra kiszárad

A Föld folyóinak többsége évente legalább egy napra kiszárad egy új tanulmány szerint, amiből az is kiderül, hogy az emberiség több mint fele olyan helyen él, ahol a legközelebbi folyó időszakos.

A montreali McGill Egyetem kutatócsoportja által tanulmányozott, mintegy 64 millió kilométernyi folyó, patak 51-60 százaléka időszakosan megáll, vagy kiszárad – írta az MTI a ScienceDaily.com tudományos-ismeretterjesztő portál beszámolója alapján.

A Nature friss számában közzétett tanulmány az első, amely empirikus alapokon mérte fel a nem álladó folyók és patakok eloszlását a Földön. Eredményeik alapján elkészült az első térkép, mely a nem állandó folyókat és patakokat mutatja meg. A tudósok szerint a térkép kulcsfontosságú alapinformációkkal szolgál a folyók vízhozamának szakaszosságát érintő jövőbeli változások értékeléséhez, a globális víz- és biokémiai körforgásban játszott szerepük meghatározásához és figyelemmel kíséréséhez. Értékelni kell jelentőségüket a fajok sokszínűségének fenntartásában is.

Ezek a folyók víz- és táplálékforrást jelentenek sok embernek, a vízminőség fenntartásában is szerepet játszanak. Gyakran azonban rosszul bánnak velük, kihagyják őket a védelmi intézkedésekből.

– magyarázta Mathis Messager, a tanulmány vezető szerzője, a McGill Egyetem PhD-hallgatója.

Megállapították, hogy a klíma és a földhasználat változása miatt a Föld folyóhálózatának egyre nagyobb hányada várhatóan szezonálisan kiszárad vagy megáll. Sok korábbi állandó folyó, köztük a Nílus, az Indus vagy a Colorado az elmúlt 50 évben egyes szakaszain már időszakossá vált.

Mint várható volt, leginkább a száraz vidékeken gyakoriak az időszakos folyók, de trópusi vidékeken, sőt az Északi-sarkvidéken is előfordul, ahol az év egy szakaszában befagynak a folyók. Meglepő módon számos nyelvben létezik szó az ilyen típusú vízfolyások leírására, ami arra utal, hogy az emberek már régóta élnek együtt időszakos vízfolyásokkal.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon