A lecserélt mobilok új funkciókat is kaphatnak
A lecserélt mobilok új funkciókat is kaphatnak

Bér egyre ritkábban cserélik le a tulajdonosaik a mobiljukat, de még így is rendkívül sok mobil válik feleslegessé minden évben. A Statista statisztikái szerint az Egyesült Államokban élők átlagosan 3,29 évente vesznek új okostelefon. A mobilhasználók száma évről évre növekszik és már most is a lakosság 81%-a, 267 millió személy rendelkezik ilyen eszközzel, ezért annak ellenére, hogy korábban sűrűbben cserélték a telefonjukat, így is sok készülék válik haszontalanná. A Kantar Worldpanel kutatása alapján öt európai országban is hasonló a helyzet, 2016 és 2018 között három hónappal nőtt az okostelefonok életciklusa 23,4-ről 26,2-re. Új készülék vásárlása esetén pedig ahelyett, hogy elektronikai hulladék keletkezzen belőlük, sokan értékesítik vagy más családtagjuknak adják a régebbi modelleket, illetve egyre inkább jellemző, hogy újrafelhasználás mellett döntenek.

Az újrafelhasználás során különböző applikációkkal átalakíthatók a használaton kívüli mobilok például beltéri biztonsági kamerává vagy távirányítóvá, illetve a Samsung Galaxy Upcycling programja még több lehetőséget nyújt a mobiltulajdonosok számára, hogy új funkciót adjanak a lecserélt telefonnak. Koreában, Vietnamban, Indiában, Marokkóban és Pápua-Új-Guineában szemészeti eszközt, EYELIKE-ot készítenek a Galaxykból. Az EYELIKE kézi szemfenék kamerához kapcsolva a Galaxyn futó mesterséges intelligencia algoritmus elemzést és diagnózist készít, valamint egy app segítségével menti a betegek adatait és kezelést ajánl nekik, meglehetősen költséghatékonyan.

Idén bővül a program: az Upcycling at Home otthoni újrafelhasználásra optimalizált appokat kínál. A 2018-ban vagy később megjelent S, Note és Z szériák tagjain, melyeken legalább Android 9-es operációs rendszerrel rendelkeznek, frissíteni lehet a SmartThings alkalmazást és ezen keresztül lehet beállítani a régi mobilokon lévő mikrofont és szenzorokat, hogy bébiőrré vagy okos világítás távirányítóvá váljon. Az új program elsőként béta verzióban csak Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban és Dél-Koreában érhető el, de később kiterjesztik majd más országokra is, reméljük, hozzánk is eljut.

(Rakéta)

(fotó: pexels – ready made)

search icon