Komoly probléma a tervezett elavulás!
Komoly probléma a tervezett elavulás!

A Klímapolitikai Intézet a fogyasztói világnap alkalmával kutatást végzett, amellyel a tervezett elavulás egyre aktuálisabb témáját járta körül.

A tervezett elavulást többen városi legendának vagy összeesküvéselméletnek tartják, pedig létezésének igazolására kézzelfogható bizonyítékok állnak rendelkezésre. Az első számú bizonyítékot a dokumentált történelmi példák jelentik, amelyek között több mint százéves és nemrég történtet egyaránt felfedezhetünk -fogalmaz az intézet kutatási összefoglalójában.


A tervezett elavulással kapcsolatos társadalmi vélemények

A 2020 második felében készített, telefonos, reprezentatív közvélemény-kutatásban résztvevők 85 százaléka érezte úgy, hogy egyre több olyan termék van forgalomban, amit a meghibásodást követően már nem lehet javítani. A megkérdezettek 84 százaléka gondolta azt, hogy a multinacionális vállalatoknak nem érdekük tartós terméket gyártani, mert az visszavetné eladásaikat. Arányaiban szintén nagyon sokan, 81 százaléknyian értettek egyet azzal az állítással, hogy az elektronikai termékeket szándékosan úgy tervezik meg a gyártók, hogy azok hamar elavuljanak.

forrás: Századvég

A tervezett elavulás káros környezeti következményei

Az ENSZ Global E-Waste Monitor 2020 jelentése szerint gyorsuló ütemű növekedés mellett 53,6 millió tonna, azaz fejenként 7,3 kilogramm elektronikus hulladék keletkezett a világon 2019-ben. A riport szerint a termékek rövid életciklusának és javíthatatlanságának betudhatóan egyre nagyobb mennyiségben kerülnek súlyosan környezetkárosító anyagok a természetbe (pl. higany, brómozott égésgátló anyagok, freonok), és mivel az e-hulladék mindössze 17,4 százalékát hasznosítjuk újra világszerte, a becslések szerint évente 57 milliárd dollár értéket képviselő, újrahasznosítható nyersanyag, döntően fontos alapanyagnak számító fémek kerülnek szemétre.

Az Európai Környezetvédelmi Iroda (European Environmental Bureau) tanulmányában úgy számolt: ha az EU-ban található elektronikus eszközök élettartamát csak egy évvel meg lehetne hosszabbítani, az éves szinten 4 millió tonna CO2 kibocsátáscsökkenéssel lenne egyenértékű. Szemléltetésképpen, ez olyan lenne mintha a Dániában forgalomban lévő kétmillió személyautót egy esztendőre eltüntetnék a közutakról.

A körforgásos gazdaságra átállás pozitív hatása

Az Európai Unió számításai szerint a körforgásos gazdaságra történő átállással – amelynek része a tervezett elavulás elleni küzdelem – 2030-ig 700 ezer új munkahely hozható létre (főként az újrahasznosítási iparágban), 0,5 százalékkal növelhető az EU GDP-je, 2-4 százalékkal mérsékelhető az üvegház hatású gázok kibocsátása, és 8 százalékos (600 milliárd eurós) megtakarítás érhető el a költséggazdálkodás terén.

Egy konkrét példával élve, az üzleti modellezés szerint, ha a mobiltelefonok 95 százalékát begyűjtenék és feldolgoznák, illetve a benne található nyersanyagokat, alkatrészeket újrahasznosítanák, az nem kevesebb mint 1 milliárd euró megtakarítást hozna a gyártóknak az alapanyagköltségek terén.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(klimapolitikaiintezet.hu)

search icon