Ahelyett, hogy rászorulóknak adná, elpusztítja a feleslegessé vált árut az Amazon
Ahelyett, hogy rászorulóknak adná, elpusztítja a feleslegessé vált árut az Amazon

A brit ITV News oknyomozása felfedte, hogy a kereskedőóriás Skóciában található dunfermline-i raktárában hetente 130 ezer eladatlan, ám vadi új és hibátlan terméket pusztítanak el.

A 14 focipályányi területen elterülő raktárból származó rejtett kamerás felvételeken látszik, hogy tornyokba felhalmozva állnak a kidobásra ítélt új termékek, melyek között telefonok, laptopok, tévék, háztartási eszközök és könyvek is vannak. Az elpusztításra ítélt termékek nagyjából felét az elégedetlen vásárlók küldhették vissza, melyek ugyan bontottak, de szinte használatlanok, míg a többi terméknek még a csomagolása is bontatlan.

Az újságírók egy volt dolgozót is megszólaltattak az ügyben, aki elmondta, hogy hétről-hétre nagyjából 130 ezer tökéletes állapotú terméket kellett elpusztításra ítélniük. Ahogy mondta, ettől a gyakorlattól a szava is elállt, hiszen erre nem létezik semmilyen értelmes indok.

Mint a háttérben az a gyakorlat húzódik meg, hogy a gyártóknak fizetniük kell az Amazon szolgáltatásáért. Ha egy adott terméket nem adnak el időben, akkor jobban megéri a termék elpusztítása, mintha fizetnének annak tárolásáért.

Az újságírók birtokába jutott kimutatás szerint az egyik áprilisi héten 124 ezer tétel szerepelt az elpusztításra szánt termékek listáján, miközben csupán 27 ezer került a jótékonysági listára. Az Amazon helyi vezetője egyébként azt állította a riport megjelenése előtt, hogy a cég csak igen kis mértékben pusztítja el az eladatlan termékeket és emellett a riport megjelenése után is kiállt.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(ITV News/Mérce)

search icon