Összefogtak az Amazon bűnei ellen
Összefogtak az Amazon bűnei ellen

34 ország 401 parlamenti képviselője írta alá azt a nyílt levelet, mely arra szólítja fel Jeff Bezost, a világ leggazdagabb emberét és cégét az Amazont, hogy kezdjen el valódi társadalmi és természeti felelősséget vállalni, és térítsék meg az általuk okozott károkat.

A Make Amazon Pay nevű kezdeményezést a cég dolgozói és klímaaktivisták indították egy hete, és azt akarják elérni, hogy a társaság a profitját fordítsa a munkások bérére, fizessen végre adót, és tegyen valamit érdemben azoknak a környezeti károknak a mérséklésére, amelyeket az Amazon működése okoz.

Az Amazon karbonlábnyomát magasabbra becsülik, mint a kibocsátó országok alsó kétharmadának összes emissziója.

A cég egyébként egy 2 milliárd dolláros alapot indított a fenntartható technológiák kutatására, illetve 2040-re célul tűzte ki a karbonsemlegességet.

Maga Bezos 10 milliárd dollárt ajánlott fel a klímaváltozás elleni küzdelemre, a nyílt levél viszont azzal vádolja a cégvezért, hogy lehetőségeihez képest ez igen csekély összeg.

A nyílt levél egyebek mellett kitér még arra is, hogy a cég monopolisztikus törekvései kivéreztetik a kisvállalkozásokat, a dolgozókra vonatkozó kvóták pedig már a munkavállalók testi éppségét és egészségét is veszélyeztetik.

Az Amazon egyébként a COVID járvány nagy nyertese, hiszen az otthonmaradó emberek számára az online kereskedelem meghatározó jelentőségű. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Bezos 180 milliárd dolláros vagyonának harmada idén keletkezett, és hogy az Amazon 1,2 millió foglalkoztatottjából 427 ezret idén vettek fel.

Forrás: bitport Fotó: longreads.com

search icon