Egyre több elektronikus hulladékot termelünk, de a lakosság és a kormány is partner a csökkentésben
Egyre több elektronikus hulladékot termelünk, de a lakosság és a kormány is partner a csökkentésben

A nemzetközi statisztikák azt mutatják, hogy világszerte egyre több elektronikus hulladékot termelünk. Az egyik ilyen fontos adatot idézte Litkei Máté, a Klímapolitikai Intézet igazgatója: az ENSZ Global E-Waste Monitor 2020-as kutatása szerint mintegy 53 millió tonna elektronikai hulladékot állítunk elő globálisan. Ez a Föld teljes népességére leosztva fejenként több mint hét kilogramm elektronikai hulladék évente. Csak Európában mintegy 9,5 millió tonna elektronikai hulladékot állítunk elő minden évben, melyhez Magyarország megközelítőleg 240 ezer kilogrammal járul hozzá.

A jelenség egyik oka, hogy számos árucikk minősége, tartóssága csökkent, és egyre kevésbé javítható, hiszen a tervezett elavulást belekalkulálják a gyártók a termékek életciklusába. Emellett a felgyorsult piaci trendek is közrejátszanak a tömeges hulladéktermelésben.

Az ugyanakkor bizalomra ad okot, hogy az utóbbi időben egyre tudatosabbak a fogyasztók. Litkei a Századvég és a Klímapolitikai Intézet közös reprezentatív közvélemény-kutatásáról elmondta, hogy a válaszadók 85 százaléka számolt be arról, hogy egyre gyakrabban találkozik olyan termékekkel, amelyek miután elromlanak, nem javíthatók. Ezzel párhuzamosan mintegy 72 százalékuk tartja a preferencia sorrendjében előrébb a termékek tartósságát az árnál. Ez a tendencia a magukat rosszabb jövedelmi körülmények közé sorolóknál is megjelent.

Nem csak a fogyasztók váltak tudatosabbá, hanem az elmúlt időszakban több olyan jogszabály is életbe lépett Magyarországon, amely az elektromos hulladékcsökkentés irányába mutat. Többek között a kormány idén januárban szigorította a jótállás, szavatosság szabályait:

  • A tízezer és százezer forint közötti termékekre egy év, a százezer fölötti termékekre, de 250 ezer forintnál olcsóbb termékekre két év, és a 250 ezer forintnál drágább termékekre pedig 3 év a kötelező jótállás.
  • A javítással kapcsolatban amennyiben a szolgáltató 15 napon belül nem tudja javítani a terméket, akkor a fogyasztót értesítenie kell arról, hogy meghaladja a 15 napot a javítási határidő. Ha a 30. napon sem tudja kijavítani, akkor onnantól kötelező lesz a termék cseréje.
  • Háromszori javítás után a negyedik alkalomra már kötelező a termékcsere.

(hirado.hu)

(fotó: pixabay- INESby)

search icon