Mit, hova, hogyan: elektromos hulladék leadás útmutató
Mit, hova, hogyan: elektromos hulladék leadás útmutató

Elektromos hulladék leadás: mi számít elektromos hulladéknak? Mit csinálhatunk ezekkel az eszközökkel? Hová lehet elhelyezni? Miért nem dobhatjuk a kommunális szemétbe, miért ne rakjuk ki az utcára lomtalanításkor? Hasznos összefoglalás.

A 21. század mindennapjaihoz hozzátartozik a háztartási gépek, informatikai eszközök hadserege: telefonok, laptopok, tabletek vesznek körül minket, de a konyhánk, fürdőnk, hálónk és a műhelyünk is tele van elektromos eszközökkel.

Világszerte rengeteg veszélyes elektronikai hulladék (e-waste) keletkezik, világviszonylatban évi 50 millió tonna e-hulladékot termelünk.

Az elektromos hulladék nem kerülhet a kommunális hulladék közé. Ennek megközelítőleg ugyanaz az oka, mint az erdőbe, utcára kihelyezett hulladékok tilalmának. Az elektromos hulladék a kommunális kukában összekerülhet folyadékokkal, amelyek hatására mérgező anyagok oldódhatnak ki, mint például ólom, bárium, higany, vagy a különösen káros dioxin.

Az elektromos hulladék addig nem veszélyes, amíg otthon tároljuk. Viszont ha kitesszük az utcára, udvarra, kihajítjuk az erdőbe, komoly problémákat tud okozni. Az eső hatására az elektromos eszközben található vegyületek kioldódnak, szennyezik a talajt, az ivóvizet. Súlyos károkat okozhatnak az erdőbe kihelyezett elektromos eszközök az állatok, növények életében.

Az elektromos hulladékokat kétféle módon adhatjuk le magánemberként. Az egyik irány, ha felkeresünk egy hulladékudvart. Magánemberként a másik lehetőség, ha az önkormányzatok által évente, félévente szervezett ingyenes veszélyeshulladék-gyűjtésre visszük el az elektromos hulladékot. Utóbbi esetben érdemes az elektromos hulladék mellett összegyűjteni az egyéb veszélyes hulladékokat is, hogy ne kelljen újabb egy évig, fél évig várni arra, hogy elszállítsák a festéket, olajat, akkumulátort stb.

(Forrás: xforest.hu Kép: pixabay.com)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon