Folyamatosan nő az villanyautók akkumulátorának élettartama?
Folyamatosan nő az villanyautók akkumulátorának élettartama?

A Jövő Mobilitása Szövetség szakértői szerint felesleges az akkumulátorok élettartama miatt aggódnia azoknak akik fontolgatják, hogy elektromosra cserélik hagyományos üzemű autójukat. Mint mondják, megfelelően töltve egy akkumulátor akár két-háromezer ciklust is kibír a teljesítmény csökkenése nélkül, amely 10-15 éves folyamatos használatot jelenthet.

A szakértők szerint a hatótávolság és az akkumulátorok élettartamának növekedése hozzájárul az elektromos autók elterjedéséhez is. Ezt a számok is alátámasztják, ugyanis 2022 első negyedévében már 15%-kal több elektromos autó – 24 795 – futott a hazai utakon, mint tavaly év végén.

A szövetség közölte azt is, míg a tisztán elektromos autók első elérhető modelljei téli viszonylatban még csak 100 kilométer körüli hatótávolságúak voltak, addig ma már sokkal inkább a 200-300 kilométeres hatótáv mondható átlagosnak. Az előrejelzés szerint egy-két éven belül, a modellkínálat folyamatos és jelentős bővülése mellett, már a 300 kilométer feletti hatótáv lesz átlagosnak mondható.

Ahogy a szövetség közleményében írja, az autógyártók ma már 7-10 éves garanciát adnak az akkumulátorokra, miközben egy ma megvásárolt elektromos autó akkujának várható élettartalma már jóval inkább a 20 évhez közelít, és az autót is túlélheti. Erre persze kötelezve is vannak a gyártók: az Egyesült Nemzetek Európai Gazdasági Bizottsága által 2022-ben elfogadott javaslata alapján még 160 ezer kilométer megtétele után is, vagy az autó 8 éves életkoráig biztosítaniuk kell a kapacitásuk legalább 70 százalékát az akkumulátoroknak.

Egyes tévhitekről is lerántotta a leplet a Jövő Mobilitása Szövetség: sokan úgy tudják, minél többet használják az elektromos autót, akkumulátora annál nagyobb mértékben veszít teljesítményéből. Ezzel szemben az elavulás (degradáció) és a kapacitáscsökkenés sokkal jobban változik a hőmérséklet és a töltési sebesség miatt, és az sem igaz, hogy akik napi 10-15 kilométer tesznek meg egy nap elektromos autójukkal, azok számára ajánlott állandóan tölteni.

Közölték: annak ellenére, hogy hideg időben az akku kapacitása kisebb és így az autóval megtehető távolság is mérséklődik, mégis, az akkumulátor felmelegedése jobban csökkenti az élettartamát, akár az időjárás, akár a gyors töltés miatti felmelegedés hatására. Ezért előnyösebb az az elektromos autótípus, ami temperálja az akkumulátort, és ha kell hűti, illetve fűti.

Fontos, hogy ha hosszabb ideig nem használják – több hétig – az autót, akkor a mai lítium akkumulátorokat 50 százalék körüli töltöttséggel állítsák le, és az se induljon el teljes töltöttséggel otthonról, aki rögtön lejtős úton közlekedik, mert itt az autó folyamatosan visszatölt – figyelmeztetnek.

A Jövő Mobilitása Szövetség szakértői arra is felhívták a figyelmet, hogy az elektromos autó akkumulátorának élettartamát negatívan befolyásolja, ha a cellákat gyakran lemerítik, majd teljesen feltöltik: a gyártók általában azt javasolják, hogy csak 80 százalékig töltsék az akkumulátort, és soha ne engedjék teljesen lemerülni.

Közölték, az akkumulátor élettartamát alapvetően befolyásolja a gyakori gyorstöltés is, mivel ilyenkor jelentősen megemelkedik az akkumulátor belső hőmérséklete, ami hosszabb távon károsítja a cellákat. (MTI)

search icon