Az akkumulátor is lehet nyersanyagforrás

Az akkumulátor is lehet nyersanyagforrás
Az akkumulátor is lehet nyersanyagforrás

A svéd Northvolt elkészítette első olyan akkumulátorát melyhez 100%-ban újrahasznosított nikkelt, mangánt és kobaltot használt. A vizsgálatok szerint a cellák teljesítménye azonos a frissen bányászott fémekből készült akkumulátorokéval, ez pedig biztató eredmény a jövőre nézve.

A cég szerint fejlesztésük komoly áttörést jelent az akkumulátoripar számára, már csak azért is, mert a teljes gyártási és újrahasznosítási folyamatot egyetlen telephelyen végezik.

Emma Nehrenheim, a Northvolt környezetvédelmi vezérigazgató-helyettese, illetve az újrahasznosítással foglalkozó Revolt program vezetője szerint bebizonyították, hogy az akkumulátorok is lehetnek a körkörös gazdaság részei, a módszerük pedig fenntartható és környezetvédelmi szempontból előnyös alternatívája a nyersanyagok bányászatának.

A cég most kapacitásainak bővítése felé fordul: 2023-ra elkészülő új üzemük 125 ezer tonna akkumulátort lesz majd képes újrahasznosítani. A céljuk az, hogy 2030-ra az általuk előállított cellák 50%-át újrahasznosított anyagok alkossák.

A tervezett üzem

Ez már csak azért is lehetséges lesz, mert a újrahasznosítandó akkumulátor lesz bőven: az évtized végére csak Európában 250 ezer tonna akkumulátor ér élettartama végére, a szám pedig egyre csak emelkedni fog, ahogy egyre nagyobb teret nyer az elektromos autózás. (Northvolt)

search icon