Az akkumulátorok hatékonyabb újrahasznosításával küzdhetünk a pusztító bányászat ellen
Az akkumulátorok hatékonyabb újrahasznosításával küzdhetünk a pusztító bányászat ellen

Egyre több és több olyan eszköz vesz minket körül, melyekben akkumulátor van, a tiszta energiára való áttérés során pedig ezek száma még nagyobb ütemben fog nőni.

Ez alapvetően nem lenne probléma, azonban a modern akkumulátorok összetevői főként olyan fémek, melyek bányászata legtöbbször komoly környezetpusztításhoz és társadalmi feszültségekhez vezet. Ahogy az Euractiv cikke írja, nem lenne szerencsés, ha a szennyező fosszilis tüzelőanyagokat a szennyező bányászattal helyettesítenénk.

Ehelyett a bányászatnak közösségi egyetértésen kellene alapulnia, miközben fenntartható és felelős gyakorlatok valósulnak meg. De ezzel együtt is törekedni kell arra, hogy a lehető legnagyobb mértékben elkerüljük a bányászatot, ami akkor lehetséges, ha az akkumulátorokat minél jobban integráljuk a körkörös gazdaságba.

Egy nemrégiben végzett kutatás szerint az akkumulátorok újrahasznosításának optimalizálásával a következő két évtizedben 25-55%-al lehetne csökkenteni a réz, lítium, kobalt és nikkel bányászata iránti keresletet. Ezt az óriási mértékű csökkenést az tudja lehetővé tenni, hogy már a jelenlegi technológiákkal is 90% feletti az újrahasznosítás hatékonysága mind a négy fém esetében.

Mivel azonban az akkumulátorok újrahasznosítása igen költséges folyamat, ezért hiába a technológiai lehetőségek, jelenleg még messze vagyunk a fenti számoktól. Olyannyira, hogy például a lítium esetében csupán 12%-ot nyerünk vissza. Ahhoz, hogy ezt növelni lehessen új gazdasági ösztönzőkre és politikai szabályozásokra van szükség.

Az Euractiv szerint az Európai Unió jó irányba indult el a kérdésben. Az Európai Bizottság még tavaly decemberben tette közzé javaslatát az akkumulátorok teljes életciklusát lefedő új szabályozási keretrendszerről. Ezzel együtt a javaslat nem vesz figyelembe minden lehetséges tényezőt és a szakértők szerint több ponton is kiegészítésre szorul.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon