Akkumulátor újrahasznosító üzem nyílt Zürichben
Akkumulátor újrahasznosító üzem nyílt Zürichben

A svájci elektromos jármű gyártó, a Kyburz üzembe helyezett egy akkumulátor-újrahasznosító telepet Freiensteinben a zürichi kantonban. A vállalat szerint az ott alkalmazott újrahasznosítási folyamat lehetővé teszi, hogy az akkumulátorban lévő fémek 91 százaléka újrahasznosítható legyen.

A Kyburz elektromos rakomány triciklikről ismert, amelyeket többek között a svájci és az ausztrál posta is használ. A most felavatott a házon belüli létesítmény célja a vállalat járműveiben használt lítium-vas-foszfát akkumulátorok újrahasznosítása.  A hosszú távú cél az, hogy a Kyburzokba valaha telepített összes LiFePO4 elemeket az eredeti anyagokra bontsák. Az első bővítési szakaszban évente körülbelül 4000 cellát fognak feldolgozni, majd az üzem kapacitása a végső szakaszban évente akár 24 000 cella is lehet. Ez 3000 jármű éves termelésének felel meg.

Az eljárást az egyik dolgozó szakdolgozata alapján, a Svájci Szövetségi Anyagvizsgálati és Kutatási Laboratóriumok (EMPA) és a Zürichi Alkalmazott Tudományok Egyeteme (ZHAW) támogatásával fejlesztették ki. Legfontosabb sarokkövei az elemek optimális kisütése, a cella gondos szétszerelése és vízzel történő tisztítása. Az új technológia alkalmazása során nem használnak vegyszereket sem.

(electrive.com)

search icon