Egyre több lítium-ionos akkumulátort használunk
Egyre több lítium-ionos akkumulátort használunk

A könnyű, gyorsan újratölthető és viszonylag nagy kapacitású lítium-ion (li-ion) akkumulátorok kulcsszerepet játszottak a vezeték-nélküli, illetve okos eszközök előretörésében, és számos más területen is fontos szerepük van, melyek közül a leginkább hangsúlyossá, az elektromos autókban történő felhasználás kezd válni.

Szakértők szerint, 2040-ben már több mint 500 millió elektromos autó suhan majd világszerte a közutakon. Ez azt is jelenti, hogy rengeteg elhasznált üzemanyagcella keletkezik majd.

Az újrahasznosítható li-ion akkumulátorok piacának összértéke ma 300 millió dollár. Ennek megfelelően, jelenleg, a li-ion energiacelláknak csupán az 5%-át reciklikálják világszerte. Ehhez képest, becslések szerint, 2040-re 24 milliárdosra duzzadhat az iparág.

Akkor, miért nem tolonganak még az újrahasznosítást végző cégek az elemgyűjtőknél? Jelenleg a folyamat összetett, és hatékonytalan, rengeteg vegyi anyagot és nagyon magas hőmérsékletet igényel. Új reményt jelenthet viszont, egy amerikai kutatócsoport friss tanulmánya, melyben több ígéretes újrahasznosítás metódust mutatnak be.

Forrás: technology.org

search icon