Töltés helyett cserélni fogjuk az elektromos autók akksiját?
Töltés helyett cserélni fogjuk az elektromos autók akksiját?

Bár egyre több elektromos autó jelenik meg az utakon, a hozzájuk kapcsolódó technológiák még messze nem számítanak olyan kiforrottnak, mint a hagyományos robbanómotoros autók esetében. Ezzel együtt egyre több olyan gyorstöltő jelenik meg, melyekkel viszonylag rövid idő alatt feltölthetők az autók akkumulátorai. Egy Európában újszerűnek számító megoldás azonban egy másik utat kínál a „tankolásra”.

A Nio nevű kínai elektromosautó-gyártó megoldása odahaza már elterjedtnek számít, Európában azonban most nyílt az első Power Swap Station, vagyis akkucsere-állomás. A Nio járművei úgy vannak tervezve, hogy akkumulátoruk kiszerelése egyszerű és gyors.

Ennek köszönhető, hogy az Oslótól délre található állomáson mindössze 5 perc alatt képesek kicserélni a lemerült akkumulátort egy feltöltöttre, és az autósok már mehetnek is tovább. Mindeközben a sofőrnek még csak ki sem kell szállnia a kocsiból, a munkát pedig robotok végzik. Ezzel együtt természetesen a vezetékes töltés lehetősége is megmarad.

Az állomáson jelenleg napi 240 cserét tudnak végrehajtani, a Nio azonban további 20 állomást tervez létrehozni a közeljövőben Norvégiában. A jövő még ambiciózusabb, a cég a Shellel kötött együttműködése keretében 2025-ig további ezer ilyen „kutat” tervez nyitni a kontinensen.

Érdekesség, hogy a cég üzleti modellje nagy mértékben eltér a többi elektromosautó-gyártóétól. A cég csupán az autót adja el, míg annak legdrágább alkatrészét, az akkumulátort csak lízingelik a vásárlók, akik így jelentős árelőnnyel vásárolhatják meg elektromos autójukat. (BBC)

search icon