Áder János általános iskolásoknak tartott előadást, majd közösen horgászott velük
Áder János általános iskolásoknak tartott előadást, majd közösen horgászott velük

Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke környezetvédelmi, fenntarthatósági témájú előadást tartott a Heves vármegyei Pétervásárán a Tamási Áron Általános Iskola diákjainak kedden. Az előadást követően közös horgászat vette kezdetét.

Áder János az információkat 13 kérdésből álló Klíma totó kitöltésén keresztül osztotta meg a tanulókkal. A volt köztársasági elnök ismertetése szerint a klímaváltozás hatását leginkább a vízen érezzük. Ez szélsőséges eseményeket jelent, mint a gleccserek és a sarki jégtakarók olvadása, tavak kiszáradása, korallzátonyok pusztulása, természeti katasztrófák, mint a súlyos aszályok vagy hatalmas árvizek gyakoribbá válása.

Előadásában elmondta: a felszíni, folyékony, könnyen hozzáférhető édesvíz aránya a Föld vízkészletéből mindössze 0,007 százalék. Ebből kell gazdálkodnunk, kielégítenünk a vízigényünket, miközben számos tevékenység komoly mennyiséget igényel – tette hozzá. A Klíma totóban szereplő információkból kiderült még: bolygónk felmelegedését a levegőbe kerülő káros gázok okozzák, üvegházhatás nélkül mínusz 18 fok lenne a Földön, őshonos lápi póc halunk a kipusztulás szélére került az idegenhonos amurgép miatt.

A diákok megtudhatták azt is, hogy évente egy Olaszországnyi erdőt vágnak ki a Földön, hogy ezer évre van szükség egy centiméter termőréteg képződéséhez,  hogy egy teáskanál méz 12 méh élete munkája vagy hogy egy tonna mobiltelefonból több arany nyerhető ki, mint egy tonna ércből, az a termék pedig nem fenntartható, amelyet 5 másodperc legyártani, 5 percig használjuk és lebomlási ideje nagyjából 500 év.

Áder János előadásában arra kérte az iskolásokat, hogy takarékoskodjanak, ne pazaroljanak. Emlékeztetett, hogy a PET-palackokat júliustól visszaváltják a hazai boltokban, és arra biztatta őket, gyűjtőhelyre vigyék a használt elemeket és mobiltelefonokat is.

A Szántó Vezekényi István Művelődés Háza és Könyvtárban tartott programot követően Áder János a helyi Pecasuliban tanuló általános iskolás gyermekekkel közösen horgászott a Pétervására melletti Vezekény-völgyi víztározónál.

A fenntarthatósággal és azzal, hogy mi mit tehetünk bolygónk védelméért, kiemelten foglalkozott a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó is.

Forrás: MTI
Kiemelt kép: Canva

search icon