Tovább nőtt az üvegházhatású gázok kibocsátása
Tovább nőtt az üvegházhatású gázok kibocsátása

Árvizek, viharok, rekordhőmérsékletek okoznak halált és pusztítást az egész bolygón, de az embereknek nem sikerül csökkenteniük az üvegházhatású gázok kibocsátását, ami az éghajlati vészhelyzetet táplálja.

A Nemzeti Óceán- és Légköri Hivatal (NOAA) – amerikai kereskedelmi minisztérium alá tartozó, tudományos kutatásokat végző ügynökség, mely az óceánokat és a légkört kutatja – szerint a szén-dioxid (CO2), a metán és a dinitrogén-oxid – az emberi tevékenység által kibocsátott, a globális felmelegedéshez leginkább hozzájáruló üvegházhatású gázok – légköri szintje továbbra is gyorsan emelkedik. 

A szén-dioxid szint 11 egymást követő évben több mint két milliomodrészt (ppm) emelkedett. Ez a legnagyobb tartós CO2-növekedési ütem a megfigyelés 65 évvel ezelőtti kezdete óta. 2013 előtt a tudósok soha nem regisztráltak három egymást követő évben ilyen magas CO2-növekedést. A légköri CO2 jelenleg 50%-kal magasabb, mint az az iparosodás előtt volt.

A 2022-es metánnövekedés a negyedik legnagyobb volt a feljegyzések 1983-as kezdete óta. A metán a CO2-nál kevésbé gyakori, de a Föld légkörét sokkal gyorsabban felmelegítő, erős üvegházhatású gáz, amely ma az összes ilyen gáz által megkötött hőmennyiség mintegy 25 százalékáért felelős. A légkör metánszintje ma több mint két és félszerese az iparosodás előttinek.

A dinitrogén-oxid, a harmadik legjelentősebb antropogén üvegházhatású gáz szintje a tavalyi 1,25 ppm-es emelkedést követően most 24 százalékkal magasabb az iparosodás előtti szintnél. A fosszilis tüzelőanyaggal működő járművek (személygépkocsik, buszok, teherautók, mezőgazdasági gépek) az emberi egészségre és a vízforrásokra káros dinitrogén-oxid egyik fő forrásai. Az elmúlt évtizedekben a dinitrogén-oxid szintjének emelkedése mögött azonban elsősorban a szintetikus műtrágyák és az iparosított mezőgazdaságból származó állati trágya áll.

A NOAA tudósai által 2022-es megfigyelések azt mutatják, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátása továbbra is riasztó ütemben növekszik, és az elért szint még évezredekig megmarad a légkörben. A tudósok évtizedek óta figyelmeztetnek a katasztrofális következményekre, mégis a fosszilis tüzelőanyagok felhasználásának és más káros emberi tevékenységeknek a csökkentésére irányuló érdemi éghajlati intézkedések késlekednek és akadályoztatva vannak, nagyrészt az olyan iparágak befolyása miatt, mint az olaj- és gázipar, a mezőgazdaság és az autóipar.

A múlt hónapban a világ vezető klímatudósaiból álló Kormányközi Éghajlatváltozási Testület (IPCC) végső figyelmeztetést adott ki az üvegházhatású gázok növekvő kibocsátásáról, amit gyors és drasztikus intézkedésekkel kellene csökkenteni, hogy megakadályozzuk a jóvátehetetlen károk keletkezését.

A figyelmeztetés egy héttel azután hangzott el, hogy a Biden-kormányzat jóváhagyta a több évtizedes Willow-fúrási projektet Alaszkában, amely további több millió tonna üvegházhatású gázkibocsátást fog okozni.

(Forrás: guardian)

search icon