Nincs már vesztegetni való időnk az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésében
Nincs már vesztegetni való időnk az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésében

Az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO) ma publikált Üvegházhatású Gázok Közlemény szerint az üvegházhatású gázok rekordszintet értek el a légkörben a koronavírus-világjárvány által okozott globális lezárások ellenére is. A légkörben a szén-dioxid jelenleg 50%-kal magasabb, mint 1750-ben, az ipari forradalom előtt.

Becslések szerint ugyan 2020-ban 4,2–7,5%-kal csökkent a kibocsátás az utazási és egyéb tevékenységek leállítása miatt, de WMO szerint ez csak egy „apró pötty” a levegőben lévő, az ember által okozott üvegházhatást kiváltó gázok folyamatos fokozódásán.

2019-ben nagyobb növekedést mértek az átlagos CO2-szintben, mint az elmúlt évtized átlaga. Az adatok azt mutatják, hogy a kibocsátások csökkentésére irányuló intézkedések jelenleg messze vannak attól, amire szükség van az klímavészhelyzet legsúlyosabb hatásainak elkerüléséhez.

A WMO főtitkára, Petteri Taalas arra figyelmeztetett, hogy

A COVID-lezárással kapcsolatos kibocsátás csökkenés csak egy apró pötty a hosszú távú grafikonon. A görbét tartósan kell lelapítanunk! 2015-ben átléptük a globális [éves] 400 ppm-es küszöbértéket, és mindössze négy évvel később átléptük a 410 ppm-et. Ilyen mértékű növekedés soha nem látottunk a méréseink történetében.

A szén-dioxid évszázadokon át marad a légkörben. A Föld utoljára 3-5 millió évvel ezelőtt tapasztalt hasonló CO2 koncentrációt, amikor a hőmérséklet 2-3 °C fokkal melegebb, és a tengerszint 10-20 méterrel magasabb volt, mint most. De nem volt 7,7 milliárd [emberi] lakos.

(Guardian)

search icon