Idén is nőtt az üvegházhatású gázok légköri koncentrációja
Idén is nőtt az üvegházhatású gázok légköri koncentrációja

Előzetes adatok alapján úgy tűnik, hogy hiába voltak szigorú korlátozó intézkedések világszerte a járvány miatt, az üvegházhatású gázok légköri koncentrációja így is nőtt. Az MTI számolt be a Meteorológiai Világszervezet (WMO) friss méréseiről.

A korlátozások bevezetése és az emberi tevékenységek csökkenése miatt idén tavasszal a napi globális szén-dioxid-kibocsátás 17 százalékkal esett vissza az előző év becsült napi átlagához képest. A genfi székhelyű ENSZ-szervezet üvegházhatású gázokról szóló szokásos évi jelentése szerint azonban az idei globális emisszió csökkenése messze el fog maradni ettől az értéktől, várhatóan 4,2-7,5 százalék között fog mozogni, ez azonban kevés ahhoz, hogy a légköri koncentráció ne növekedjen.

Nem lesz nagyobb hatása, mint a szénkörforgás normális, évről évre való ingadozásának és a szénelnyelők – például a növényzet – természetes változékonyságának.

A szén-dioxid légköri koncentrációja tavaly 407,9 ppm-ről 410,5 ppm-re emelkedett, ami másfélszerese a 18. századi ipari forradalom hajnalán uralkodó értéknek.

A szén-dioxid évszázadokig megmarad a légkörben és az óceánokban még tovább. A Földön utoljára 3-5 millió évvel ezelőtt volt hasonló szinten a szén-dioxid-koncentráció, amikor a mostaninál 2-3 Celsius-fokkal volt melegebb, és 10-20 méterrel magasabb a tengerszint. Akkor azonban még nem volt 7,7 milliárd lakója a bolygónak.

-írta közleményében Petteri Taalas, a WMO főtitkára.

A szén-dioxid légköri koncentrációjának emelkedése az elmúlt években soha nem látott ütemű volt. 2015-ben globális 400 ppm-et mutattak a mérések, 2019-ben pedig már átléptük a 410 ppm-et.

Forrás: mti

search icon