Szigorodott a jótállási rendszer, ami csak jót jelenthet a fogyasztóknak
Szigorodott a jótállási rendszer, ami csak jót jelenthet a fogyasztóknak

Tavaly vezették be az új, sávos jótállási szabályt, mely a termékek árához kötötte a rájuk vonatkozó jótállás minimális idejét. Ez azonban csak a legalább 10 ezer forint értékű termékekre vonatozott. Január elsejével a szabályozás körébe bekerültek az ennél alacsonyabb árú termékek is.

Az új szabályok értelmében ezentúl a 10 ezer forintnál olcsóbb termékek esetében ha a vásárló minőségi kifogással él, azaz úgy véli, nem jó a vásárolt termék, akkor az eladónak a korábban érvényben lévő 6 helyett 12 hónapig kell felelősséget vállalnia.

Ahogy a tudatosvásárló.hu írja, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy 1 évig kell vélelmezni, hogy a vásárló által felfedezett hiba már az eladáskor fennállt. Ennek értelmében az eladónak kell bizonyítania azt, hogy a hiba a nem rendeltetésszerű használatból ered. Ha ezt nem teszi meg, úgy javítani vagy cserélni köteles a terméket.

Ezzel tehát csak egy már meglévő szabályozás időtartama tolódott ki, azonban újdonság, hogy a vonatkozó termékek köre is jelentősen bővült. Ezentúl többek között a cipőkre, ruhákra és a 10 ezer forintnál olcsóbb műszaki termékekre is vonatkozik az szabály.

A kormány.hu megjelent közlemény szerint szintén újdonság idéntől, hogy a jótállásköteles termékeknél háromszori javítás után már kötelező a csere. Jövőre ez a szabály várhatóan még tovább szigorodik majd, és megjelenik az a lehetőség, hogy bizonyos esetekben már az első javítást vagy cserét követően visszakérhető a vételár.

search icon