A „javításhoz való jog” segítheti az e-hulladék csökkentését
A „javításhoz való jog” segítheti az e-hulladék csökkentését

Az egész EU-ra kiterjedő „javítási jogról” szóló törvény hamarosan megkönnyítheti az elektronikai eszközök javítását a cseréjük helyett. Ausztriában már eddig is éltek ezzel a lehetőséggel, az osztrák kormány az okostelefonok, laptopok, kávéfőzők és mosogatógépek javítási költségének felét állja.

A környezetvédelmi minisztérium szerint a program egy évvel ezelőtti bevezetése óta 560 000, legfeljebb 200 euró értékű utalványt váltottak be. Ez messze meghaladja a remélt szintet, a hatóságok eredetileg azzal számoltak, hogy 2026 elejéig 400 000 utalványt váltanak be. A program lehetővé teszi a fogyasztók számára, hogy a meghibásodott készülékeket az ország 3500 helyszínének egyikén megjavíttassák. A javításhoz való jogról szóló új törvény értelmében hasonló programok terjedhetnek el az egész EU-ban.

Az Európai Unió jelenleg azon dolgozik, hogy bizonyos eszközökre vonatkozóan bevezesse a javítási jogot, hogy ezzel is hozzájáruljon az elektronikai hulladékok mennyiségének csökkentéséhez. Az áruk javítására vonatkozó közös szabályokat márciusban javasolták az EU körforgásos gazdasági rendszerének részeként.

A rendszer a „tervezett elavulás” ellen is fellépne – amikor az áruk egy bizonyos idő után használhatatlanná válnak, és nincs mód a javításukra. Ez arra ösztönözné a gyártókat, hogy fenntarthatóbb termékeket és üzleti modelleket fejlesszenek ki.

A törvény értelmében a gyártók a termék jótállási idején belül kötelesek lennének javítási szolgáltatásokat nyújtani, ha ez nem kerül többe, mint a csere. Öt-tíz évvel a vásárlás után a gyártók szintén kötelesek lennének javítani a termékeket, de a fogyasztó költségére. A rendszer arra is kötelezné a gyártókat, hogy közzétegyék a termékek javításának módjára vonatkozó információkat, megszüntetve ezzel a javítási monopóliumukat. Ez lehetővé tenné a kisebb vállalkozások számára, hogy részt vegyenek a javítási folyamatban, csökkentve ezzel az árakat.

Néhány ország már bevezette saját hulladékellenes törvényeit. Franciaország például 2021-ben arra kötelezte az Apple-t, a Samsungot és más készülékgyártókat, hogy termékeikhez adjanak egy „javíthatósági pontszámot”, így a fogyasztók tájékozottabb döntéseket hozhatnak.

(Forrás: Euronews)

search icon