A nem újrahasznosított elektronikai hulladék jelentősen terheli a környezetet
A nem újrahasznosított elektronikai hulladék jelentősen terheli a környezetet

Idén 5,3 milliárd mobiltelefon került a szemétbe, állítja az elektronikus berendezések hulladékaival foglalkozó nemzetközi fórum. A globális kereskedelmi adatokon alapuló becslés rávilágít az e-hulladék okozta növekvő környezeti problémára.

A kutatások szerint sokan megtartják a régi telefonokat, ahelyett, hogy újrahasznosítanák azokat. Az elektronikai hulladékból ki nem nyert értékes ásványi anyagokat, például a vezetékekben lévő rezet vagy az újratölthető akkumulátorokban lévő kobaltot is ki kell bányászni.

Az emberek hajlamosak nem felismerni, hogy ezek a látszólag jelentéktelen tárgyak nagy értéket képviselnek, és globális szinten együttesen hatalmas mennyiséget jelentenek

– mondta Pascal Leroy, az elektromos berendezések hulladékait kezelő szervezet főigazgatója.

Becslések szerint világszerte 16 milliárd mobiltelefon van, Európában pedig csaknem egyharmaduk már nem használatos. A WEEE kutatásai szerint az elektromos és elektronikus hulladékok hegye a mosógépektől és kenyérpirítóktól a táblagépeken át a GPS készülékekig 2030-ra évi 74 millió tonnára fog nőni.

Az év elején a Royal Society of Chemistry kampányt indított az e-hulladék új termékek előállítása céljából történő bányászatának előmozdítására, kiemelve, hogy a globális konfliktusok, köztük az ukrajnai háború, veszélyeztetik a nemesfém-ellátási láncokat.

Magdalena Charytanowicz, a WEEE képviselője elmondta, hogy ezek az eszközök számos fontos nyersanyagot kínálnak, amelyek felhasználhatók új elektronikai eszközök vagy más berendezések, például szélturbinák, elektromos autók akkumulátorai vagy napelemek gyártásához. Ezek mind létfontosságúak az alacsony szén-dioxid-kibocsátású működésre történő zöld, digitális átálláshoz. A világ e-hulladékának alig több mint 17%-át hasznosítják újra megfelelően. Az ENSZ Nemzetközi Távközlési Egyesülete azonban célul tűzte ki, hogy ez a szám jövőre 30%-ra emelkedjen. Az Egyesült Királyságban a Material Focus szervezet felmérései szerint jelenleg több mint 20 millió használaton kívüli, de működőképes elektromos eszköz van a háztartásokban. Ennek becsült összértéke elérheti az 5,63 milliárd fontot. A szervezet kiszámította azt is, hogy egy átlagos brit háztartás a nem használt műszaki cikkek eladásával mintegy 200 fontot kereshetne. A szervezet online kampánya tippeket ad, többek között arról, hogy hol találhatók újrahasznosító központok.

(forrás: www.bbc.com)

search icon