Minél több elektronikai hulladékot kívánunk a magyar sportolóknak Tokióban!
Minél több elektronikai hulladékot kívánunk a magyar sportolóknak Tokióban!

A cím némi magyarázatra szorul: a XXXII. nyári olimpiai játékok érmeit újrahasznosított elektronikai hulladékból gyártották a házigazdák, melyből összesen 79 tonnát gyűjtöttek össze erre a célra a lakosság segítségével.

A 2017 áprilisában indult gyűjtésből, mely során több millió már nem használt mobiltelefont és egyéb elektronikus kütyüt sikerült begyűjteni, összesen 32 kilogramm aranyat, 5,4 tonna ezüstöt illetve bronzot sikerült kinyerni.

Az újrahasznosítási munkákra és az érmek legyártására 400 cég jelentkezett, akik közül végül pályázat útján választották ki a legjobbat. Az érmek egyik oldalán egyébként a görög mitológiából ismert Niké, a győzelem istennője kapott helyet az olimpiai ötkarikával és a játékok hivatalos nevével és dátumával, míg a másikon a TOKYO 2020 logója látható.

Az érmek mellett a dobogók is újrahasznosított alapanyagból készültek. A 100 darab dobogóhoz 45 tonnányi háztartási-, illetve az óceánból kihalászott hulladékot gyűjtöttek össze.

Ezzel együtt viszont a pandémia miatt a megszokott éremátadó ceremóniák ezúttal elmaradnak. A sportolók maguk akasztják majd nyakukba érmeiket, közben pedig még a kézfogás és az ölelkezés is tilos lesz.

HAJRÁ MAGYAROK!

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(index)

search icon