A tokiói lehet az eddigi legforróbb olimpia
A tokiói lehet az eddigi legforróbb olimpia

Nem csak a pandémia árnyékolja be az egy évvel elhalasztott játékokat, de a Japánt a napokban elérő hőhullám is aggodalommal töltheti el a szervezőket és a résztvevőket.

Az idei nyár eddig a hőhullámokról, illetve a korábban szokatlan helyeken fellépő hőhullámokról szólt. Japánt azonban eddig is sújtotta a jelenség. Tokió átlaghőmérséklete például 2,9 Celsius fokkal emelkedett 1900 óta, amely közel háromszorosa a világátlagnak.

Jelenlegi előrejelzések szerint a játékok pénteki megnyitójának napján 31 Celsius fok várható, a következő héten pedig ugyancsak ritkán megy majd 30 fok alá a hőmérséklet. Ez kiegészülve a magas páratartalommal, igen nagy megterhelést okozhat majd a sportolóknak.

A Tokióban tartózkodó strandröplabdázók már jelezték is, hogy a homok túl forró ahhoz, hogy játszanak rajta, de nem ez az egyetlen sportág, amelynek versenyzői nehéz helyzetbe kerülhetnek. Haruo Ozaki, a Tokiói Orvosszövetség elnöke szerint igen nagy lesz a hőguta kockázata például a triatlon és a gyaloglás. Szakértők szerint a meleg elsősorban az állóképességet kívánó sportok esetében jelenthet komolyabb problémát.

A játékok július-augusztusi megrendezése már a pandémia előtt is komoly kérdéseket vetett fel (az időjárás miatt).

– tette hozzá Ozaki

Nem ez az első olimpia Tokióban. Az 1964-es játékok (ahonnan a magyar sportolók 10 arany, 7 ezüst és 5 bronz éremmel tértek haza) azonban nem voltak veszélyben a meleg miatt, hiszen a rendezvény októberben, a kellemesen enyhe tokiói őszben zajlottak.

Az eddigi legmelegebb olimpia egyébként a 2004-es athéni verseny volt. Baljós érdekesség, hogy az első 10-ben csupán három olyan olimpia van, melyek az 1980-as évek előtt zajlottak, azóta a londoni és a sydney-i játékok kivételével mindegyik bekerült a top10-be.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(Independent)

search icon