Súlyos veszélyt jelent a gyerekek egészségére az elektronikai hulladék
Súlyos veszélyt jelent a gyerekek egészségére az elektronikai hulladék

A WHO keddi jelentése szerint több millió ember és különösen a gyerekek egészsége számára jelentenek komoly veszélyt az elektronikai hulladékok, melyek számos mérgező anyagot tartalmazhatnak.

Ha egy gyerek megeszik mindössze egyetlen olyan tyúktojást, amely a ghánai Agbogbloshie nyomornegyedből származik, akkor az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság által meghatározott napi határértéknél 220-szor több klórozott dioxin kerül a szervezetébe.

–mondta Marie-Noel Brune Drisse, a jelentés vezető szerzője.

A szakember hozzátette, „a nem megfelelő e-hulladék-kezelés áll a háttérben. Ez egy egyre súlyosbodó kérdés, amelyet azonban sok ország még nem kezel egészségügyi problémaként.”

Az elektronikai hulladékok közé tartoznak a régi számítógépek, televíziók, faxok és telefonok, melyek értékes fémek mellett mérgező anyagokat, ólmot, higanyt és nikkelt is tartalmazhatnak. A szakértők becslései szerint világszerte 53,6 millió tonna elektronikai hulladék termelődött 2019-ben, ami 21 százalékkal volt magasabb a mindössze öt évvel korábbi mutatónál.

A WHO szerint csaknem 13 millió nő számára jelent bevételi forrást, hogy újrahasznosítható anyagok után kutatva válogatja szét a szemetet, miközben ki van téve a méreganyagok hatásainak. Gyakran gyerekek végzik ezt a munkát, rájuk pedig a mérgező anyagok még nagyobb veszélyt jelentenek, mivel a szervezetük még fejlődik. A mérgező hulladékok ráadásul a még meg nem született gyerekek fejlődését is gátolják, veszélybe sodorva a várandós nők életét is.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(MTI)

search icon