Lelepleződése változásra kényszerítette az Amazont
Lelepleződése változásra kényszerítette az Amazont

Az amerikai kereskedelmi óriás két új programot is indított annak érdekében, hogy a náluk maradt termékekre ne a megsemmisítés várjon. Mindez azután történt, hogy néhány héttel ezelőtt a brit ITV televízió lebuktatta a céget, hogy az nagy mennyiségben semmisít meg egyébként hibátlan, ám eladásra nem kerülő termékeket.

Az ITV riportja után a brit törvényhozók és a környezetvédők élesen bírálták az Amazont, sőt maga Boris Johnson miniszterelnök tett ígéretet arra, hogy megvizsgálja a vádakat. A Greenpeace egyenesen elképesztőnek minősítette a cég pazarlásának környezeti és társadalmi költségeit.

Válaszul az Amazon azt mondta, ezentúl is törekedni fog a hulladék minimalizálására, és hogy az Egyesült Királyságban található hulladéklerakókba nem küld majd termékeket. A vádak nyomán megjelenő kritikák azonban komolyan elgondolkodtathatták a céget, ugyanis most előálltak két új programmal is.

Ezek egyike a „Grade and Resell” (kb. értékelés és újra eladás) arra irányul, hogy a platformot használó kereskedők a visszaküldött termékeket újra eladhassák használt címkével, állapotuk megjelölésével.

Ezek az új programok bemutatják, hogy milyen lépéseket teszünk annak biztosítása érdekében, hogy az Amazonon értékesített termékek jól használhatóak legyenek, és ne váljanak hulladékká.

–mondta Libby Johnson McKee az Amazontól

A másik program szintén az eladóknak szól, akik számára lehetővé teszik azt, hogy a raktározási költségek egy részét visszaigényelhessék a visszaküldött termékek után. Az ITV riportjában az egyik leghangsúlyosabb állítás épp az volt, hogy a cég azért semmisíti meg a termékeket, mert az egyszerűen olcsóbb, mint a tárolás.

A programokat még az idén bevezetik az Egyesült Államokban is, majd 2022-ben a legtöbb nyugat-európai országban is elindulnak.

Reméljük, hogy ezek az intézkedések elősegítik a körforgásos gazdaság kiépítését és csökkentik a bolygóra gyakorolt hatásunkat.

–tette hozzá McKee
search icon