Egyre több az e-hulladék
Egyre több az e-hulladék

A világ vesztésre áll az elektromos hulladék elleni küzdelemben – közölte az ENSZ egyik szakértője. A jelentés szerint évente 62 millió tonna elektronikai hulladék keletkezik a Földön.

Az UNITAR jelentése szerint, a kimerült akkumulátoroktól az elektromos vezetékekig minden kiselejtezett elektromos berendezést és alkatrészt magába foglaló e-hulladék megfelelő kezelés nélkül nagy környezeti kockázatot jelent, mert az egészségre káros elemeket és vegyületeket tartalmaz. Ugyanakkor ez a hulladék nagy nyereséggel hasznosítható nyersanyagforrás is.

Ezeket az termékeket gyakran nehéz javítani. Nagyon könnyen hulladékká válnak, így pedig a globális hulladéktermelés egyre nagyobb

– közölte Kees Baldé, az ENSZ Továbbképző és Kutató Intézetének (UNITAR) Fenntartható Ciklusok programját irányító vezető tudományos szakértője.

2022-ben a világ éves e-hulladék kibocsátása 62 millió tonna volt, ami 82 százalékos növekedés 2010-hez képest. Évente 2,6 millió tonnával több e-hulladék keletkezik, ami azt jelenti hogy 2030-ra elérheti a 82 millió tonnát.

Ennek az e-hulladéknak a túlnyomó többségét nem kezelik megfelelően, egyszerűen szeméttelepre kerül. A kisebb készülékeket, mint például a mobiltelefont vagy az elektromos fogkefét az emberek ugyanúgy kidobják, mint a többi hulladékot

– jegyezte meg Kees Balé.

Az ENSZ szakértői szerint ezt a növekedést egyebek között a nagyobb fogyasztás, a javíttatási lehetőségek hiánya, az elektronikai cikkek rövidebb élettartama és az e-hulladék kezelésére szolgáló nem megfelelő infrastruktúra okozza. Baldé hozzátette, hogy még az energiafogyasztás csökkentésére szolgáló termékek – mint például a napelemek – is hozzájárulnak az e-hulladék mennyiségének gyarapításához. A szakértő szerint 2022-ben mintegy 600 ezer tonna fotovoltaikus panelt dobtak ki.

A gyártóknak a szabványosításban is nagy felelősségük van, és szavatolniuk kellene, hogy az általuk gyártott termékek életciklusa elfogadható hosszúságú legyen

– mondta Cosmas Zavazava, az ENSZ Nemzetközi Távközlési Uniójának (ITU) igazgatója.

A hulladékgazdálkodás fontossága a Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expón is a kiemelt témák közé tartozott. A rendezvényen a szakma számos neves képviselője vett részt, értékes előadásokat és innovatív megoldásokat prezentálva az érdeklődők számára.

(National Geographic)

Fotó: Canva

search icon