Cycle

Körforgásos tisztítószer: tökéletes tisztaság mérgek és hulladék nélkül, szennyvízből

Mi lenne, ha nem mérgező vegyi anyagokat öntenénk az élő vizeinkbe a lakások csatornáin keresztül, hanem a csatornába kerülő vízből lehetne tisztítószer, ami aztán újból a csatornába kerülhet? Szabó Tönki Alberttel, a Cycle D2C vezetőjével beszélgettünk.

Hogyan született meg az újrahasznosított tisztítószer gondolata?

A Cycle márka tulajdonosa a reNEW Technologies Három elhivatott kémikus hívta életre, akik munkájuk során a szennyvíz tisztításával, illetve az eközben keletkező melléktermékek hasznosításával foglalkoztak. Gyakorlatilag egy véletlen felfedezésnek köszönhetően vették észre, hogy a szennyvíz megtisztítása után visszamaradó biomasszából, amiből egyébként biogázt szoktak előállítani, a fermentálás fázisának egy pontján az ecetsav visszanyerhető. Ezt a technológiai felfedezést 10 éves, intenzív kutatómunka követte, aminek az eredményeként egy tökéletes, kompromisszumok nélküli tisztítószer született, ami nem káros ránk, az emberekre, az állatokra, környezetünkre mégis tökéletesen tisztít. Ráadásul az előállításához szinte teljes egészében már rendelkezésre álló anyagokat lehet újrahasznosítani.

Tehát tulajdonképpen a szennyezett vízből lesz tisztítószer?

Nagyon leegyszerűsítve igen. Természetesen az, amit a vásárló megkap, egy olyan termék, ami egy bonyolult és többlépcsős biokémiai folyamat során teljesen biztonságossá és tisztává válik, de valójában a szennyvíz tisztítása során visszamaradó biomassza szerves anyagai azok, amelyek a tisztítószer lelkét, az ecetsavat adják.

Milyen filozófia alapján működik cég?

A Cycle szemléletének sarokköve, hogy a hulladék nem szemét. Ahelyett, hogy a meglévő nyersanyagokat egyetlen, vagy néhány használat után kidobnánk, és újrakezdenénk a gyártást, a már rendelkezésre álló nyersanyagokat használjuk újra meg újra, körforgást hozva létre így a gazdaságban.

Mennyiben egyedülálló a tevékenységetek Magyarországon, esetleg Európában?

Teljes mértékben. A Cycle a világ legelső, biomasszából újrahasznosított tisztítószere, éppen ezért a hazai piac mellett külföldre is terjeszkedünk, itt is egyre nagyobb a kereslet a termékeink iránt, hiszen a környezetbarát tisztítószerek mezőnyében is kiemelkedik. Emellett Magyarországon a Cycle volt a legelső olyan tisztítószer, ami megkapta a curelty-free, állatkísérletektől mentes minősítést – büszkék vagyunk rá, hogy nem csak körforgásos és petrolkemikáliáktól mentes márka vagyunk, és a termékeink még vegánok is.

Milyen forradalmian új megoldást alkalmaztok, ha van ilyen?

Az, hogy a szennyvíz megtisztítása során keletkező biomasszából állítjuk elő a tisztítószerekben használt ecetsavat, egy teljesen új megközelítés, maga a technológia pedig szabadalmazott, kizárólag a reNEW Technologies tulajdona. De egyébként is folyamatosan kutatunk, független laborokkal, külföldi és hazai egyetemekkel is dolgozunk, jelenleg szinte mindent visszaforgatunk az innovációba, mert hiszünk benne, hogy ez a fejlődés útja.

Miben mások a Cycle tisztítószerek a többi, természetes hatóanyagú tisztítószertől, vagy akár a házilag előállított, ecet alapú tisztítószerektől?

Más természetes tisztítószerek növényi alapú ecetsavat használnak, ami azt jelenti, hogy hatalmas termőföldeken növényt termesztenek, ehhez vizet és esetleg még növényvédő szereket is használnak, majd a növényeket betakarítják és ebből állítják elő az ecetsavat. Persze, egy ilyen természetes hatóanyagú tisztítószer is sokkal jobb, mint a környezetet károsító kemikáliák, de miért használnánk értékes termőföldet és miért állítanánk elő valamit csak azért, hogy tisztítószer legyen belőle, miközben kidobjuk a szennyvíz tisztítása során egyébként is keletkező nyersanyagot, ami éppen úgy megfelel erre a célra?

Ugyanez a helyzet a házilag készített tisztítószerekkel, amik lehetnek nagyon szuperek, de az étkezési ecetet, ha már előállítottuk, használjuk inkább étkezésre. Emellett már tényleg csak apróság, de a vásárlóink nagyon szeretik, hogy a házi tisztítószerekkel ellentétben a Cycle-lel való takarítás után nincs a lakásnak klasszikus ecetszaga, az illóolajoknak köszönhetően a tisztítószereink kimondottan kellemes, finom illatot hagynak maguk után.

Milyen tisztítószereket forgalmaztok most?

Jelenleg az általános tisztítószer mellett fürdőszoba-, padló- és WC-tisztítónk is van. Ezek mind természetesek, újrahasznosítottak, környezetbarátok, kisgyerek vagy éppen kisállat mellett is teljes biztonsággal használhatóak, miközben fontos szempont volt, hogy a tisztító hatásuk is kifogástalan legyen. Van saját webáruházunk, https://hu.cycle.bio/, de a termékek számos bio- és zöldboltban, a dm-ben és a Rossmannban is elérhetőek.

A legújabb termékcsaládunk pedig a CYCLE 10X koncentrátumok, melyekkel a hatékonyabb és jóval kevesebb hulladékot termelő tisztítószerekre szeretnénk koncentrálni. A koncentrátumaink segítségével újratölthetők a régi üvegek, és így a szórófejek sem vesznek kárba. Sőt, tenyérnyi méretbe foglaltuk ezeket a termékeket, hogy egy csepp vizet se szállítsunk fölöslegesen.

Milyen jellegű jövőbemutató tevékenységeitek vannak még?

Folyamatosan kutatjuk és keressük, hogy mi mindenre lehet még használni a biomassza értékes anyagait, hamarosan például egy növényi tápanyaggal is piacra fogunk lépni, valamint a külpiaci terjeszkedés is fontos céljaink között szerepel.

A fenntarthatóság bármilyen módon megjelenik az életetekben?

Amellett, hogy maga a tisztítószer is újrahasznosított, természetesen igyekszünk a csomagolást is környezetbaráttá tenni. A műanyag flakonokat a kommunális hulladékba kerülő műanyagból állítjuk elő, és a kész palackok is újrahasznosíthatóak, azaz benne maradnak a körforgásban. Egyedül a szórófejek újrahasznosíthatóságára nem találtunk még megoldást, de cserébe ezeket extra erősre és tartósra tervezzük, hogy sok-sok palackra rá lehessen csavarni őket, az újratöltőket pedig alumínium kupakkal látjuk el.

Minden, amit teszünk a termékfejlesztéseink során, a fenntarthatóság és a körforgásosság elve alapján történik. Látjuk, hogy ezt a vásárlók is felismerik, hiszen természetes ösztönünk is az, hogy egy tiszta és egészséges környezetben éljünk.

Ha tetszett a Cycle története, szavazz, hogy a hónap közönségdíjasa lehessen!

Képek: Cycle

search icon