Megéri-e a szódagép?

Megéri-e a szódagép?
Megéri-e a szódagép?

A palackos ásványvizek okozta műanyagszennyezéssel nincs már ember, aki tisztában ne volna. Egyszer használjuk, kifogy, és megy is a kukába. Ennél nagyobb pazarlás nem sok akad egy háztartásban, de szerencsére az alternatív megoldások egyre jobban terjednek. Tehetünk saját vízszűrőt a csapra, vagy ha szénsavasat innánk, akkor sem kell boltba mennünk.

A soda streamek egyre több konyhapulton megtalálhatók. Nem véletlenül! Egyrészt magunk szabályozhatjuk, hogy hány szem buborék legyen a vízben, így aztán a fröccshöz is és a gyerekeknek a szörphöz is készíthetünk vele frissítőt. Másrészt anyagilag sem mindegy, hogy 156 palack helyett (állítólag ennyit fogyaszt el egy ember egy év alatt) 1-2 darabot használunk csak el.

Ha esetleg üdítőt szeretnénk, akkor se csüggedjünk, mert mára a legtöbb nagy szénsavasital-márka piacra dobta a szódagépbe való koncentrátumát, így akár egy jó kólát is gyárthatunk vele.

A szódagép ára

Az ára? Nem visz csődbe. Már 20.000 forint körül lehet kapni jó minőségű gépet, amely a palackozott ásványvizek jelenlegi árával számolva egy-két hónap alatt megtérülhet.

A legolcsóbb, konyhapultra rakható darabok ára 17–18.000 forintnál kezdődik. A SodaStream márka kicsit drágábban, 26.000 forintért adja az 1 palackos alapkivitelt. Meg lehet csípni olyan akciókat, ahol szirupok és plusz tartály is járnak a géphez. Nem is a szörpök, hanem inkább a póttartály az igazán fontos. Mivel nem túl nagy a palack kapacitása, az egész családnak vagy akár 2 személynek már kevés lesz a tartalma, kettővel viszont felváltva lehet dolgozni.

A szódapatron ára

A Sodaco és a SodaStream patron ára 3300 és 3600 forint között mozog. Szerencsére a kifli.hu-n is lehet cserélni az üres patront, de számos csereponton is beváltják. Egy eredeti SodaStream CO2-patron elegendő 60–80 liter közepesen buborékos víz készítéséhez. Alacsony szénsaverősség esetén akár több liter előállításához is. Így 1 liter szénsavas víz ára körülbelül 30 és 45 forint között van.

Fotó: SodaStream

search icon