Több millió életet menthetne meg egy másik fajta só
Több millió életet menthetne meg egy másik fajta só

Jelentősen csökkenti a sztrók, a szívroham és a korai halálozás kockázatát, ha a hagyományos konyhasót csökkentett nátriumtartalmú, hozzáadott káliumot tartalmazó sóval helyettesítjük az étrendben – derült ki a valaha lefolytatott egyik legnagyobb táplálkozástudományi kutatásból, amelynek eredményeit az Európai Kardiológiai Társaság párizsi kongresszusán mutatták be augusztus 29-én.

A Kínában végzett kutatásban 21 ezer olyan felnőtt alanyt vizsgáltak 8 hónapon keresztül, akinek vagy sztrókja volt már, vagy a vérnyomásával vannak problémái. Az alanyok egy részét annyi sópótlékkal (napi 20 gramm per fő) látták el, ami elég minden felhasználásra (főzés, tartósítás), míg a többiek továbbra is konyhasót használtak.

Amint arra a tanulmány rámutatott, a magas nátriumbevitel és az alacsony káliumbevitel egyaránt jellemző világszerte, és mindkettő szoros összefüggésben van a magas vérnyomással, valamint a sztrók, a szívbetegségek és a korai halálozás magasabb kockázatával. Az ajánlott sópótló termék, amelyben a nátrium-klorid egy részét kálium-kloriddal helyettesítik, a kutatók szerint mindkét problémára megoldást nyújthat.

Azt eddig is lehetett tudni, hogy a csökkentett nátriumtartalmú só vérnyomáscsökkentő hatású, de a szívproblémákkal és a sztrókkal való összefüggéseit a most bemutatott kutatási eredmények tárták fel. A kutatást vezető Bruce Neal, az atlantai George Institute for Global Health igazgatója elmondta: a hagyományos konyhasó leváltásának széleskörű terjedésével több millió korai halálozást lehetne megelőzni.

„A világon szinte mindenki több sót fogyaszt, mint kellene. A sópótló termékre való váltást mindenki megtehetné, ha azok elérhetők lennének a szupermarketek polcain” – mondta Neal, aki azt is megjegyezte, hogy a kutatási eredmények szerint a hozzáadott káliumnak nincs negatív egészségügyi hatása, így kockázatmentesen lehetne váltani az újfajta sóra.

(Forrás: qubit.hu Kép: pexels.com)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon