Csomagolásmentes bolt Szolnokon is – interjúztunk az alapítóval

Csomagolásmentes bolt Szolnokon is – interjúztunk az alapítóval
Csomagolásmentes bolt Szolnokon is – interjúztunk az alapítóval

Csathóné Borics Kata a környezetvédelem egyik kimagasló szószolója, aki lendületével sokunk számára erőt adhat. Imádtam az interjút, mert Kata nem csak a szakmájában, de a magánéletében is elhivatott zero waste szakértő. 

Kérlek, Kata mesélj nekem egy picit magadról!

Nagyon nagy segítség volt a családi hátterem, hiszen gyermekkorom óta a környezetvédelem és a természet tisztelete a mindennapi életem része volt. A tanulmányaimat is úgy választottam meg, hogy ezen a területen szeretnék elhelyezkedni. Alapvetőleg környezetvédelmi agármérnök és EHS szakmérnök vagyok. A családtagjaim között is igen elhivatott emberek vannak, hiszen édesanyám is környezeti nevelő.

Akkor igazi zöld család vagytok…

Igen. A mindennapjainkba is sok praktikát beépítettünk, a gyermekeimet is így nevelem. Ami még nagyon sokat segített, 13 éven keresztül édesanyám munkásságába bekapcsolódva erdei zöld óvodai táborokban vettem részt, s már tinédzserként bevonzott ennek a szeretete. Ez alapján döntöttem úgy, hogy a szakmai munkámat is erre szeretném építeni. 

Úgy tudom, hogy környezetvédelmi főelőadóként dolgozol. Ez mit takar?

Imádom a munkámat. Soha nem cserélném másra. Nekem ez az életem része. A társasághoz tartozó telephelyeknek a környezetvédelmi vonatkozású feladatait látom el több megyére kiterjedően, és ebben a hulladékgazdálkodás, levegőtisztaság védelem is egyöntetűen szerepet kap. 

Kata, mi az a ZÖLD mÉRTÉK?

A ZÖLD mÉRTÉK Szolnok csomagolásmentes boltja, ahol a környezetvédelem, a tudatos vásárlás, az egészségvédelem és az érték találkozik. Célunk, hogy a ZÖLD mÉRTÉK csomagolásmentes bolt Szolnok városának leghitelesebb, legsokoldalúbb, de egyben leghasznosabb zöld szigete lehessen.

Fontosnak tartjuk, hogy termékeinkkel minden vásárlónk személyesen ismerkedhessen meg, hiszen így tudjuk hiánytalanul átadni azokat az ismereteket, melyek szükségesek a termék megválasztásánál, használatánál. Az üzletben lehetőség van nem csak a termékek jellemzőiről, összetételéről, különleges tulajdonságairól részletesen tájékozódni, de igény esetén az alkalmazásukra vonatkozó javaslataink átadásával is segítséget nyújtunk. Termékeink megválasztása kapcsán igen határozott elképzelések mentén gondolkodunk.

Számodra mit takar az a fogalom, hogy „környezettudatos életmód”? 

A legfontosabb a megelőzés. Ezen van a hangsúly. A vásárlástól elindulva a hétköznapi takarítási mechanizmuson keresztül, a hulladék kezelésen át a termelésig a legminimálisabb terhet tegyük a környezetre. 

Kata, meglátásod szerint, hogy lehetne a fiatalok napi rutinjába beleintegrálni a zero waste filozófiáját?

Meggyőződésem, hogy a környezettudatos szemléletformálás az alapköve, melyet már kisgyermekkorban el lehet és kell kezdeni. Tapasztalataim szerint, ha megtaláljuk a megfelelő csatornát, a fiatalok is nyitnak a környezetvédelem felé. Persze meghatározó az otthonról hozott minta is, melynek fejlesztése igazi kihívás. Az óvodai nevelés és az oktatás szerepe is jelentős, hiszen lopva be lehet csempészni olyan tanulási formákat, melyekkel rengeteg információt, gyakorlatot játszva sajátíthat el valamennyi korosztály, és az újdonságokat, praktikákat később is be tudja építeni hétköznapjaiba, viheti magával.

Javult az életminőséged, mióta ezt az elvet követed?

A válaszom egyértelműen igen. A hulladékkezelésünk átalakulása hozta a legnagyobb változást, hiszen a kommunális hulladékunk mennyisége drasztikusan lecsökkent, a komposztálással pedig értékes tápanyagokkal gazdagíthatjuk kertünket. A tudatos vásárlás és a tervezés, valamint az odafigyelés és a felelősségtudat meghatározó a mindennapjainkban. És nem utolsó sorban a környezetvédelem előtérbe helyezése az egészségesebb életmód irányába is elkalauzolt, mindamellett, hogy sok esetben költségmegtakarítást is eredményez.

Ha csak egy dolgot adhatnál át a zero wasttel kapcsolatban, akkor mi lenne az?

Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan! Örökérvényű szlogen, mely hatalmas igazságot hordoz. Én arra biztatok mindenkit, hogy próbáljon meg minél több környezetkímélő alternatívát beépíteni mindennapjaiba. A zero waste életstílus lépésről lépésre elérhető és minden apró lépés számít. Végszóként pedig az általam legfontosabbnak tartott 3 fő elemet szeretném kiemelni, melyek követésével mindenki részese lehet egy fenntarthatóbb jövőnek: megelőzés, tudatosság, értékrend. Minden tettünknek következménye van, ezért tegyük azt úgy, hogy közben gondoljunk a jövő generációira is. Tehát ha valamit átadhatnék, az mindenképpen a gyakorlatias felelősségtudat lenne, mely kiváló velejárója a zero waste életstílusnak. 

search icon