20.000 milliárdszor milliárd hangya él a Földön – egy óvatos becslés szerint
20.000 milliárdszor milliárd hangya él a Földön – egy óvatos becslés szerint

Ez a szám a Földön élő összes ember tömegének körülbelül egyötöde – közölte a PNAS című folyóiratban hétfőn megjelent kutatás.

A kutatás során áttekintettek a hangyákról szóló számos meglévő tanulmányt, leszűkítették a kutatást mintegy 500 cikkre, és azok adatait kombinálva jutottak erre a számra, amely 2-20-szor nagyobb, mint a korábbi becslések.Becsléseink szerint a globális hangyapopuláció 20 x 10 a 15.-en – azaz 20 kvadrillió állat. Ez egy 20-as szám 15 nullával, amit nehéz felfogni és értékelni  – mondta a tanulmány társszerzője, Sabine Nooten közleményében.

Tanulmányok kimutatták, hogy a hangyák döntő szerepet játszanak az ökoszisztémában: a rovarok évente hektáronként akár 13 tonna talajtömeget is megmozgatnak.

A Földön élő összes hangya együttes biomasszája 12 megatonnányi szenet tesz ki – mondták a tudósok, hozzátéve, hogy a rovarok nagy hatással vannak a tápanyagkörforgás fenntartására, és a növényi magvak elterjedésében is döntő szerepet játszanak. Ez meghaladja a vadon élő madarak és emlősök együttes biomasszáját, és az emberiség biomasszája 20 százalékának felel meg” – mondta Patrick Schultheiss, a németországi Julius Maximilians Egyetemről származó tanulmány másik társszerzője.

A trópusokon a legmagasabb a hangyasűrűség a világon, míg a sarkvidékeken nem élnek. Az ökoszisztémák közül az erdőkben és a száraz régiókban él a legtöbb hangya, míg a világ ember által erősen befolyásolt részein sokkal ritkábban fordulnak elő. „A levélszóró hangyák sűrűsége az erdőkben, míg az aktívan talajon táplálkozó hangyák száma a száraz régiókban a legmagasabb” – írták a kutatók a tanulmányban.

A Föld hangyapopulációjának korábbi becslései „felülről lefelé” irányuló megközelítést alkalmaztak, amely azt feltételezte, hogy a hangyák a világ 10 a 18.-on egyedre becsült rovarpopulációjának mintegy 1 százalékát teszik ki. Ezzel szemben az új kutatás alulról felfelé történő megközelítéssel konzervatív becsléshez jutott, amely a globálisan elterjedt hangyaminták kiterjedt adathalmazából származó bizonyítékokon alapul.

Az új eredmények rávilágítanak a hangyák sokféleségének földrajzára, és egyben alapot nyújtanak annak nyomon követéséhez, hogy a rovarok populációs mintái hogyan reagálnak a környezeti változásokra, például az éghajlati válságra.

(forrás:The Independent )

search icon