A szépségipar zöldítése a fogyasztók tudatosságán múlik – Podcast
A szépségipar zöldítése a fogyasztók tudatosságán múlik – Podcast

A szépségipar fenntarthatósági vonatkozásairól kevés szó esik, pedig jelentős, több téren is potenciálisan környezetszennyező terület. A veszélyekről és a lehetséges megoldásokról Kovács Zsófia Adrienn környezetkutatóval, a szépségiparban használt csomagolóanyagok visszagyűjtésével foglalkozó Beautycle egyik alapítójával beszélgettem.

Holnapután című rádiós podcastunkat vasárnaponként 20:00-tól a Petőfi Rádión követhetitek, de a teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva is meghallgathatjátok. Keressétek a Greendex podcastjait a Spotify-on, az Apple Podcaston és a többi gyűjtőoldalon!

Nehezen megoldható probléma

A kozmetikumokkal kapcsolatos problémakör kettős: egyfelől a szépségipari szerek csomagolóanyagait, másrészről a szermaradványokat is érinti. Előbbiek jellemzően újrahasznosítható anyagokat tartalmaznak, ám visszagyűjtésük egyelőre nincs megoldva, legalábbis abban az esetben nincs, ha nem teljesen tiszták. Otthoni tisztításuk viszont a legtöbb esetben nem ajánlott: például egy körömlakkot – hasonlóan más festékekhez vagy épp a sütőolajhoz – nem moshatunk bele a csapba.

Mivel ilyen módon szelektíven nem gyűjthetjük őket, a kommunális hulladékba kerülnek. Onnan pedig több úton is visszakerülhetnek a környezetbe a súlyosan környezetszennyező szermaradványok.

A fenti két problémakör kiegészül egy harmadikkal, ami pedig a szépségipari szerek összetevőivel kapcsolatos. Sajnos a mai napig léteznek olyan kozmetikumok, melyek veszélyes összetevőket tartalmaznak. Ilyenek például a mikroműanyagok, melyek például bőrradírokban is megtalálhatók. Megfelelő szűrőberendezések híján ezek a környezetbe jutnak, és bekerülnek a táplálékláncba, amelyen keresztül hozzánk, emberekhez is eljut. Az elmúlt években számos kutatás látott napvilágot, melyek bebizonyították, hogy a mikroműanyagok már ott vannak az emberi testben is, az agyunkban, a vérünkben, sőt a csecsemőkben is. Ahogy vendégünk mondja, egyre több a bizonyíték arra, hogy a demenciában szenvedő betegek számának növekedése és a mikroműanyagok emberi szervezetben való felhalmozódása között összefüggés van.

Létezik megoldás a kozmetikai ipar zöldítésére

Kovács Zsófia Adrienn szerint a fenti problémák zömét tudatos vásárlással meg lehet előzni. Érdemes olyan termékeket keresnünk, melyek növényi összetevőket tartalmaznak, és sem fosszilis, sem állati eredetű alkotóelemeik nincsenek. Vannak olyan tanúsító szervezetek, melyek bevizsgálják az egyes gyártók termékeit. Ha egy termék eleget tesz a szigorú kritériumrendszernek, akkor a gyártó elhelyezheti a szervezet logóját a csomagoláson, ez pedig segít eligazodni vásárláskor. Biztosan megfontolt döntést hozunk például, ha a Cradle to Cradle (Bölcsőtől a bölcsőig) tanúsítványával ellátott terméket választjuk.

Azzal is sokat tehetünk, ha törekszünk csomagolásmentesen vásárolni. Erre az egyre több helyen megjelenő csomagolásmentes boltok kínálnak lehetőséget. A csomagolásmentes üzletekben azért kaphatók csomagolt termékek is, de ezek sok esetben olyan tárolókban vannak, melyeket – ha visszavisszük őket az üzletbe – újratöltenek nekünk, így egyetlen csomagolást újra és újra használhatunk.

A Beautycle segít a visszagyűjtésben

A Beautycle missziója az, hogy a gyakran szermaradványokkal szennyezett szépségipari csomagolóanyagokat visszagyűjtse, majd ártalmatlanítva őket lehetővé tegye újrahasznosításukat. Ez jelentheti akár azt, hogy bizonyos csomagolásokat magának a gyártónak juttatnak vissza, aki ezeket újra felhasználhatja, de jelentheti – például a már említett körömlakkos üvegcsék esetében – azt is, hogy magának az anyagnak az újrahasznosítását teszik lehetővé. A szermaradványok eltávolítását és ártalmatlanítását saját technológiával oldják meg, mely épp szabadalmaztatás alatt áll.

Ahogy vendégem elmondja, a Beautycle honlapján megtalálhatók a már elérhető visszagyűjtő pontok, melyek jellemzően drogériákban és szépségszalonokban kaptak helyet. A leadópontok hálózata országosan egyre bővül, így ha felgyűltek otthon a használt kozmetikumok, érdemes megkeresni a legközelebbi pontot, ahol leadhatjuk őket.

A hulladékok termelődése, begyűjtése és ártalmatlanítása sajnos globális probléma. Erről is szólt az idei Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó. A Greendex számos kiállítóról, a Your Planet kiállításról valamint a szakmai programokról is beszámolt. Ha elmélyednél a hulladékok problémájával kapcsolatos kérdésekben, oldalunkon számos témába vágó cikket találsz!

search icon