Patkánykisokos: hogyan védekezz ellene?

Patkánykisokos: hogyan védekezz ellene?
Patkánykisokos: hogyan védekezz ellene?

A patkány mindig is az emberrel együtt vagy legalábbis mellette élt. Ez a kapcsolat azonban, lássuk be, sosem volt felhőtlen. Sőt, leginkább ellenségként tekintünk rá, hiszen betegségeket terjeszt, és gyakran kárt tesz az otthonunkban vagy a háziállatainkban. De mi is a legnagyobb gond vele, és hogyan védekezhetsz ellene?

 • Minden a patkányról
 • A leggyakoribb fajták
 • Patkányok által terjesztett betegségek
 • Mit tehetsz a patkány ellen?
 • Védekezés természetes eszközökkel
 • A patkány tartása háziállatként
 • Meddig él egy patkány?

Egy alapvető biológiatudással rendelkező ember jó eséllyel meg tudja különböztetni a patkányt és az egeret. Ez azért is hasznos, mert minél előbb felfedezed, hogy patkány lakik a háznál, annál kevesebb egyeddel kell „megküzdened”. Szépíteni pedig kár: a patkány kártevő, amely a házadban, a kertedben és az állataid között is gondot okozhat. Az általa terjesztett betegségekről nem is beszélve…

De mégis mit tehetsz ellene, hogyan teheted ezt természetes úton, és miért kell megvédened tőle a háztartásod?

Egy patkány élete: így ismerheted fel

Indiában egészen más bánásmódban részesülnek a patkányok: egy hindu templomban 25 000 patkány él, és szentként tisztelik őket. Sőt, a meghagyott ételeiket megeszik a hívők. 

Ha pedig valakinek a lábán átfut egy albínó patkány, az hatalmas megtiszteltetés és szerencse.

A világ más pontjain azonban egészen másképp tekintenek erre a közepes méretű rágcsálóra. A patkány Ázsiából és Ausztráliából indult, és hamar elterjedt az egész világon. Igen szapora állat, és igen falánk is: 12 cm-től kezdve akár házimacska méretűre is növekedhet.

Habár azt gondolnánk, könnyű összekeverni az egérrel, a méretük nagy segítség. A patkány nehezebb, nagyobb, pikkelyes a farka, míg az egérnek szőrös, és a testalkata is jóval karcsúbb.

A populáció növekedését is könnyű felismerni: minél több az ürülék, és minél több a kár, annál nagyobb patkányfészekre kell számítanod.

Magyarországon többféle patkányfajtával is találkozhatsz.

A házi patkány az egyik leggyakoribb: Délkelet-Ázsia erdeiből származik, és a keresztes háborúk idején, a 11. és a 12. században a karavánokkal jutott el Európába. A pestis is a házi patkányhoz köthető. Az egyik legelterjedtebb faj a világon: jellemzően azonban a melegebb éghajlatot kedveli.

Házi patkány
Fotó: Canva

A másik gyakori patkányfaj a vándorpatkány. Közép-Ázsiából, a Kaszpi-tenger környékéről származik. Nevét onnan kapta, hogy bár Norvégiában jegyezték fel először, a hajókkal történő tengeri szállítás pillanatok alatt eljuttatta a világ minden pontjára. Épp emiatt vízi patkány néven is találkozhatsz vele.

Vándor patkány
Fotó: Canva

A csuklyás patkány a vándorpatkány kitenyésztett változata, amelyet elsősorban házi kedvencként tartanak. Intelligensek, szociálisan nagyon fejlettek, éppen ezért sokan szívesen tartják őket. Testfelépítésükben is nagyon különböznek a vándorpatkánytól: kisebbek, zömökebbek és változatos színűek.

Csuklyás patkány
Fotó: Canva

Életmódját tekintve a patkány éjjel aktív. Jó úszó, innen is a vízi patkány elnevezés, ezért gyakran lakik vízközeli területeken. Társas lények, komoly hierarchián alapuló csapatokban élnek. Minden csapatot egy domináns hím vezet, sőt, kicsit egy kommunához hasonló közösséget alkotnak. A nőstények közösen szoptatják a kicsinyeiket, segítenek egymásnak felnevelni az utódokat. 

Intelligensek, jól alkalmazkodnak, és fejlett a szociális érzékük.

Csoda, hogy mindent túlélnek?

Patkányok által terjesztett betegségek

A betegségek terjesztésében is verhetetlenek. A patkányharapás például lázzal és mérgezéssel jár, de emellett az alábbi betegségekért is felelnek:

 • Hantavírusos tüdőszindróma: súlyos légúti betegség, amely először influenzaszerű tüneteket, szédülést és gyomorpanaszokat, majd rendkívüli légszomjat okoz.
 • Leptospirózis: bakteriális betegség, amely influenzaszerű tüneteket, valamint sárgaságot és vörös szemeket okoz.
 • Pestis: a betegség gyorsan kezdődő lázzal, hidegrázással és gyengeséggel jár, szövetelhalást duzzadt nyirokcsomókat és tüdőgyulladást is okoz.
 • Patkánycsípéses láz: hányást, kiütést, fejfájást és testfájdalmat okozó betegség.
 • Szalmonellózis: hasmenést okozó bakteriális fertőzés.

Ezeken kívül nagyjából 30 további betegségért okolhatjuk őket. Közvetve és közvetlenül is fertőzhetnek: a közvetett terjesztés során konkrétan a patkánnyal érintkezve kaphatod el a betegséget, míg a közvetlen terjesztés során az ürülékével, vizeletével érintkezel.

A közvetett érintkezés során a patkány parazitái az embert is megfertőzik. Ilyen betegségek lehetnek a babesiosis, a Lyme-kór és a nyugat-nílusi kór. A közhiedelemmel ellentétben a patkányok veszettséget nem terjesztenek.

A patkányok veszélyes betegségek hordozói lehetnek.
Fotó: Canva

A patkány okozta leggyakoribb károk

Az egészségügyi veszélyek mellett az otthonodban is komoly károkat okozhatnak.

Az alábbiak a leggyakoribbak:

 • szerkezeti károk a fában, a gipszkartonban, a szigetelésben és más építőanyagokban.
 • átrágott elektromos vezetékek, amelyek növelhetik a tűz, valamint az áramütés kockázatát, a szakértők becslése szerint a patkányok és egerek által okozott károk évente a ház- és épülettüzek mintegy 20–25%-áért felelősek,
 • tönkretett bútorok,
 • megrágott könyvek, papírok, ruhák,
 • a falakba, mosogatógépbe vagy hűtő mögé készített fészkek,
 • a nagy populációk által okozott visszafordíthatatlan anyagi károk.

Mit tehetünk a patkány ellen?

Mire jön a patkány? Hangzik el gyakran a kérdés. Nos, az általános vélekedéssel ellentétben egyáltalán nem az elhanyagolt otthonokba költözik be a patkánycsoport.

Legfőképp a takarmány, az állateledel, valamint a nyitott szemeteskuka vonzza őket. Gyakran megtalálhatók olyan helyeken is, ahol állatot tartanak, de hallottunk már komposztáló alá fészkelő patkánycsaládról is. Ahol tehát bármilyen élelem van, ott megjelenhetnek.

Épp ezért fontos, hogy kint az udvaron is elzárj mindent, ami táplálékforrást jelenthet számukra. 

A megelőzés nagyon fontos

A legjobb, amit tehetsz, az, hogy megelőzöd a megtelepedésüket. Ehhez az alábbi lépéseket végezd el az otthonodban!

 1. A lyukakat töltsd ki! A patkány már a 10 forintos nagyságú lyukon is képes behatolni. Ezeket zárd le a megfelelő anyaggal!. Ilyen lehet a fuga, a cement, a vakolat vagy az acélgyapot.
 2. Takard le a szemeteseket! Ha a patkány élelmet talál, azon nyomban megtelepszik. A földre hullott gyümölcsök, a termény a kertben, a gabona, a háziállataid elesége, mind-mind veszélyforrás lehet.
 3. A patkánycsapda házilag is jó opció: akár a házon belül is felállíthatod őket.
 4. Riaszd el őket! Egyesek szerint az ecet patkány ellen éppolyan hatásos, mint a borsmentaolaj vagy a körömvirág, a levendula és a rozmaring.
 5. A fokhagymaoldat is megérhet egy próbát. Ehhez 10 gerezd fokhagymát, némi vizet, japalenot és borsot kell összeturmixolni, 1-2 napig érlelni, majd befújni a kérdéses helyeket.
 6. A patkányméreg az egyik legkeresettebb megoldás: azonban veszélyes lehet, így érdemes a természetes megoldásokat előnyben részesíteni.

Patkány jár az otthonomban?

Ha nem sikerül távol tartani őket, megannyi jele van annak, hogy patkány él a házad táján. 

Az alábbiak árulkodó jelek:

 • patkányürülék és vizelet,
 • rágott lyukak,
 • zsíros, olajos foltok a falakon,
 • éjszaka hallható kaparászó hangok,
 • háziállataid furcsa viselkedése,
 • rágott nyomok a tárgyakon,
 • papír, fű, szövet vagy más puha anyag felhalmozódása, amiből a patkányfészek készül.

Ha a beazonosítás sikeres volt, jogos a kérdés: mit tehetsz a patkány ellen? A patkányméreg helyett remek természetes megoldások is a rendelkezésedre állnak.

Patkány ellen természetes eszközökkel

A fokhagyma és a riasztó gyógynövények mellett van, aki a chilire és a hagymára esküszik. De hallottunk olyat is, aki borsmenta-illóolajat és eukaliptuszt használ.

Ha ezekkel nem érsz el sikert, van egy olyan megoldás, amellyel nagy eséllyel megszabadulhatsz a rágcsálóktól.

A Patkányvadász csapatáról már hosszan írtunk: a patkány ellen a legtermészetesebb módon segítenek. Ez pedig nem más, mint négylábú segítőik tökéletes összhangja: miért ne hívnád a kutyás és vadászgörényes csapatot, ha meggyűlik a bajod a rágcsálókkal? 

Ketrecbe zárt patkány
Fotó: Canva

A patkány tartása háziállatként

Persze van, aki nem irtja, hanem tartja a patkányokat. Ez a házi kedvenc azonban nem a fent említett vándorpatkány, hanem a háziasított változata, a csuklyás patkány.

Intelligenciája és szociális viselkedése miatt sokan kedvelik: érdemes többet tartani belőlük, mivel társas lények. 

A legjobb felállás az 1 db (ivartalanított) hím és mellé 2 nőstény, ugyanis az azonos nemű állatoknál folyamatos lehet a harc a területért vagy éppen a hormonok miatt.

A patkányokat általában ketrecben tartják, nagyon fontos a megfelelő méret. A sűrű rácsozás is elengedhetetlen, ha nem szeretnéd, hogy a kisállatod kiszökjön. 

A patkány sok mozgást igényel, szeret játszani és kíváncsiskodni is. Emellett fontos, hogy a szoba patkánybiztos legyen, ha kiengednéd az állatot. Az optimális szoba meleg, jól szellőző, és számos kihívást rejt. Fontos, hogy a kábeleket, a szobanövényeket és minden olyan tárgyat, amelynek épségét szeretnéd megőrizni, pakolj el zárt, hozzáférhetetlen helyre.

Ha ügyes vagy, a patkányod trükköket is megtanulhat.

Patkány mint háziállat
Fotó: Canva

Meddig él egy patkány?

Míg előbbiek esetén remélhető, hogy minél rövidebb ideig, utóbbiaknál inkább a hosszú élettartamban reménykedhet a tulajdonos.

És ez így is van!

A vadon élő patkányok 1–2 évig élnek, míg a fogságban tartott példányok akár 4 évig is, de 7 év után elpusztult csuklyás patkányról is tudunk.

Lehet tehát szeretni vagy gyűlölni a rágcsálót, de együtt élni vele sajnos csak mint házi kedvenccel lehet. Éppen ezért fontos, hogy inkább a megelőzésre fektesd a hangsúlyt, ha pedig már beköltözött hozzád a patkánycsalád, igyekezz elriasztani őket vagy természetes eszközökkel megszabadulni tőlük.


A minket körülvevő élővilág minél pontosabb ismerete kiemelten fontos annak védelme érdekében is. Az idén második alkalommal megrendezésre került Planet Budapest a Your Planet kiállításon keresztül mutatta be az érdeklődőknek azt az utat, melynek segítségével gyermekeink számára egy élhetőbb bolygót hagyhatunk hátra.

search icon