És megszületnek az első tavaszi macskakölykök… – Miért fontos az ivartalanítás?

És megszületnek az első tavaszi macskakölykök… – Miért fontos az ivartalanítás?
És megszületnek az első tavaszi macskakölykök… – Miért fontos az ivartalanítás?

Több mint 2 millió kóbor macska él hazánkban, akik sajnos komoly ökológiai problémát jelentenek a természetre. Erre a problémára egyedüli megoldás a tudatos macskatartás és az ivartalanítás. Összegyűjtöttük, hogy mi is a baj a kóbor macskákkal, és adunk egy kis segítséget az ivartalanítás kérdésében.

Vannak országok, ahol sajnos teljesen megszokott az utcán élő, kóbor állat (leginkább macska) látványa. Ugyan Magyarországon ez szerencsére nem így van, mégis rengeteg példa igazolja, hogy a felelőtlen állattartás eredményeként nagyon sok macska és kutya végzi kivetve, mert a megszületendő utódoknak nem akarnak vagy nem tudnak új gazdát keresni. A kóbor macskák kolóniái felelősek sok nem kívánt kiscicaalomért, mert e macskák többsége nincs ivartalanítva. Mivel a macskák évente háromszor is szaporodhatnak, ezeknek a kolóniáknak a populációja egyetlen év alatt drámaian megnőhet.

kóbor macska
Miután a felnőtt macskaegyedeket már nem lehet gazdához szoktatni, és kevésbé szociálisak így a menhelyeken is elég sanyarú a sorsuk.

Itt a tavasz és a sok kölyökmacska

Tavasz a “kismacska-szezon”, amely meg is kezdődött, és amely első hangzásra nagyszerűen hangzik, nagyon nehéz és szívszorító időszak. Rengeteg macskakölyök születik tavasszal, és ezek közül nagyon sok hajléktalanná válik, menhelyre kerül, de jelentős számút el is altatnak. Így egyértelmű, hogy az háziállatok, köztük a macskák tartása komoly figyelmet igényel, hiszen a túlszaporodásuk a haláluk és szenvedésük legfőbb oka.

A felelős állattartás nem könnyű feladat, azonban az ivartalanítás is egyike a legalapvetőbb dolgoknak, amit semmiképp nem szabad figyelmen kívül hagynunk. Ha meg akarjuk előzni, hogy macskák (vagy akár kutyák) milliói menhelyeken és utcán szenvedjenek és haljanak meg, mindenképp az ivartalanítás mellett kell letennünk a voksunkat. Természetesen nem hagyhatjuk megemlítés nélkül azt sem, hogy vásárlás helyett a legetikusabb döntés az örökbefogadás, amiről kutyákkal kapcsolatban itt írtunk.

Kóbor macskák, mint ökológiai bombák

Körülbelül 2 millió kóbor macska él hazánkban, akik rendkívül önállóak, és akár közvetlen emberi gondoskodás nélkül is képesek életben maradni és szaporodni. A macskafélék, beleértve a házi macskát rendkívül önálló állatok, ha kell, kukáznak és vadásznak, és télen is megélnek.

Persze nagyon szomorú, ha macskaalmok pusztulnak el, de ennél súlyosabb problémát is jelentenek a kontroll nélkül szaporodó kóbor macskák. Ökológiai veszélyt jelentenek őshonos énekesmadár-állományunkra. Olyannyira, hogy kis termetű madaraink állományát jobban gyérítik a házi macskák, mint a természetes ragadozók és a klímaváltozás okozta élőhelycsökkenés.

De nemcsak a madarakra, hanem a vadmacskákra is veszélyesek, mivel gyakran párosodnak a kóbor házi macskák és a vadmacskák, így veszélybe kerül a védett vadmacskák genetikai állományának tisztasága.

ivartalanítás
A fiatal egyedeknél mindig könnyebb a műtét és a gyógyulás, ezért indokolt minél hamarabb megejteni az ivartalanítást.

Ivartalanítsd, és egészségesebb lesz a kedvenced!

  • Az ivartalanított macskák és kutyák általában hosszabb és egészségesebb életet élnek. Az eljárás, különösen, ha az állatok életének korai szakaszában végzik el, segít megelőzni bizonyos típusú rákos megbetegedéseket és egészségügyi problémákat. A hímeknél csökken a hererák előfordulásának aránya, míg a nőstényeknél kisebb valószínűséggel alakul ki mellrák. És soha nem alakul ki egy konkrét típusú – potenciálisan életveszélyes – méhfertőzés.
  • A kóborlás és a párkeresés ösztöne alábbhagy, így kevesebb esély van arra, hogy a macska elszökjön és megsérüljön, vagy elüsse egy autó. A tüzelés – ami sokszor elég sok bosszúságot tud okozni egyébként is – megszűnik, a hímeknél például jellemző a kellemetlen szagú vizelet és a „területmegjelölés”. Általában elmondható az is, hogy a macskák nyugodtabbak és kevésbé agresszívek lesznek. 
  • Nem elhanyagolható érv az sem, hogy az ivartalanítás költsége határozottan alacsonyabb, mint amennyit egy egész alom állatkölyök etetésére és gondozására kellene költeni addig, amíg nem találunk új gazdákat a kismacskáknak. Sok helyen kínálnak olcsó lehetőségeket, illetve ha menhelyről fogadsz örökbe, általában már el is végezték ezt a műtétet a macskákon.
  • Mindenképp elsődleges feladat lenne az ivartalanítás, mert ezzel rengeteg problémát kiküszöbölhetünk. A felelős állattartás része az is, hogy háziállataink utódairól is gondoskodunk, azonban ez a szaporodás gyakorisága miatt szinte lehetetlen.
kóbor macska
A házi macskák igazi csúcsragadozók, akik veszélyesek az énekesmadár-populációra és a vadmacskákra is.

Az állatvédelem élmezőnyébe kerültünk

2021-ben megalakult az Nemzeti Állatvédelmi Tanács, és külön miniszteri megbízottat is kapott ez a terület Óvádi Péter személyében. Az állatvédelmi online kérdőívet több mint 262 ezren töltötték ki, ennek nyomán szigorították az állatkínzásért járó büntetéseket. Így már 2 év letöltendő börtönbüntetést is kaphat egy állatkínzó, az illegális szaporító pedig akár 5 évre is rács mögé kerülhet.

A kérdőívre adott válaszokból kiderült, hogy sarkalatos pont az ivartalanítás kérdése is, melynek megoldására állami program indult 2021-ben. Az önkormányzatok számára megnyitott program célja az, hogy segítséget nyújtson az 5000 főnél kisebb településeknek a nem kívánt állatszaporulatok szabályozására. Bár a programra való jelentkezés júliusban lezárult, az 500 millió forintos keret 14000 állat ivartalanításában segít.

Kihez forduljunk segítségért, ha ivartalanítanánk a kóbor macskákat?

Sajnos a gazda nélkül felnőtt macskák már annyira elvadultak, hogy nem lehet visszaszoktatni őket egy gazdához, ezért elsődleges és jóformán egyetlen megoldás az ivartalanítás!

Legnagyobb köszönettel a menhelyeknek és a civil állatvédelmi szervezeteknek tartozunk. Bár olyan zöld szám nincs, amelyet kóborok ivartalanításának ügyében hívhatnánk, a közelünkben lévő menhelyet vagy szervezetet nyugodtan keressük, ők tudnak majd információt adni.

A Magyar Macskavédők Alapítvány kisebb erőforrásból, de szintén hirdetett országos ivartalanítási programot, mely kifejezetten a gazdátlan kóbor macskákra irányul. Az úgynevezett TNR-módszert, vagyis a befogás – ivartalanítás – visszaengedés gyakorlatát alkalmazzák, ami igazából az egyetlen lehetőség a kóbor macskák gyérítésére. Az EXO-PET állatorvosi klinika havonta 5 kóbor állat ivartalanítását vállalja, erre ímélben lehet jelentkezni náluk.

De létezik olyan állatvédelmi szervezet is, amely az utcán élő macskák ivartalanítására szakosodott. Ha fontos számunkra ez a probléma, érdemes segíteni a Nyílt Ivartalanítás Szponzorálását Támogató Alapítványt.

search icon