Állatmenhelyek – Fogadj örökbe, ne vásárolj!

Állatmenhelyek – Fogadj örökbe, ne vásárolj!
Állatmenhelyek – Fogadj örökbe, ne vásárolj!

Rengeteg kutya és macska vár új gazdára Magyarország és az egész világ számtalan menhelyén. Szinte mindegy, hogy milyen fajtájú, méretű vagy korú kutyát vagy macskát szeretnél, biztosan találsz örökbefogadásra váró állatot egy kis kitartással és türelemmel.

Az állatmenhelyek helyzete Magyarországon

Nagyon fontosnak tartom az állatvédők és a menhelyek munkájának támogatását. Hazánkban az állatmenhelyek egyáltalán nincsenek könnyű helyzetben: az államtól nem kapnak támogatást, az önkormányzatoktól is csak csekély mértékűt. Az igazán fontos forrást az adózók 1 százalékos felajánlásai jelentik számukra, illetve az esetenként befutó támogatói összegek. Azonban az alapítványok szerint nem a finanszírozás okozza a legnagyobb gondot számukra. Szerintük a felelőtlen állattartás sokkal fájóbb probléma. A legnagyobb gond a szaporítók működésével van: a talált állatok negyede nincs megjelölve, és az „indokolt” ivartalanításokat sem hajtják végre az állatokon.

Közel ugyanannyi házikedvenc él gazdával, mint ahány nélküle.

Ez automatikusan a következő gondolathoz vezet: a legjobb lenne, ha egyre kevesebben fordulnának szaporítókhoz és tenyésztőkhöz (ideális esetben senki), és egyre többen választanák az örökbefogadást az állatvásárlás helyett. Természetesen a tenyésztés és a szaporítás etikai szempontból sem ugyanaz. Ugyanakkor ennek a cikknek nem célja a különbség hangsúlyozása vagy ezen opciók bármelyikének támogatása. Addig, amíg vannak ketrecben gazdira váró kutyák és macskák, nem érdekünk bármilyen célú szaporításuk.

Az emberek elsősorban azért fordulnak tenyésztőkhöz vagy szaporítókhoz, mert egy konkrét kutya- vagy macskafajtát keresnek. Azonban egy állatmenhelyen is találhatsz szeretni való kutyát vagy macskát akár a kívánt fajtából is. De amikor személyesen ellátogatsz egy menhelyre, az a legvalószínűbb, hogy már nem fog számítani a fajta, egyszerűen csak rátalálsz az új családtagra.

Hivatalos adatok nem léteznek, de becsült adatok szerint kb. ugyanannyi kutya és macska van az utcákon, menhelyeken, gyepmesteri telepeken, ahány gazdáknál. Itthon egyszerűen nincs igény annyi kölyökre, amennyi felelőtlenül megszületik.

Több hobbiállat él velünk, mint a magyar lakosság fele

Bár a KSH-nak nincs adata az országban élő házikedvencek pontos egyedszámáról, de a European Pet Food Industry Federation (Európai Állateledelügyi Szövetség) 2019-es statisztikája alapján Magyarországon 2.050.000 kutya, 2.300.000 macska, 435.000 díszmadár, 85.000 díszhal, 395.000 kisemlős (hörcsög, tengerimalac, egér, patkány, csincsilla stb.), valamint 58.000 egyéb hobbiállat (hüllő, kétéltű stb.) él.

Nemcsak a kedvenceknek rossz, hanem ökológiai veszélyt is jelentenek a kóbor állatok

Szerencsére kóbor kutyával egyre kevésbé találkozni, ami az állatvédőknek, önkénteseknek és befogadó menhelyeknek köszönhető, valamint az is, hogy a kóbor kutyák koloncolása teljesen megszűnt. (A kolonc egy nehéz fa hám volt, amelyet a kóbor kutyák nyakába tettek. Ezzel mozogni képes volt az állat, de nem volt olyan gyors, hogy vadászni is tudjon.)

Az ökológiai veszélyt nem a kutyák, jóval inkább a macskák jelentik. Tudni kell, hogy bármilyen bájos is tud lenni, de a macska igazi csúcsragadozó, a mi égövünkön nincs is igazán természetes ellenfele. Évente több milliárd énekesmadár lesz kóbor macskák áldozata. A macskák gazda nélkül is igen jól alkalmazkodnak a környezethez, legyen ez város, kertváros vagy falu. Ezért fontos, hogy ne etessük a gazdátlan macskákat, és ha lehetséges, segítsünk ivartalanítani őket. Ezzel rengeteg madarat és veszélyeztetett kisemlőst mentünk meg.

A kóbor macskák a környezet ökoszisztémájára is veszélyt jelentenek.

Az örökbefogadás

Minden alkalommal, amikor egy állatot örökbe fogadsz, egy hely felszabadul a menhelyen vagy a mentőállomáson. Amikor tehát örökbe fogadsz egy kutyát vagy macskát, nemcsak az adott állat életét mented meg, hanem egy másik állatnak is helyet, így esélyt teremtesz. A nehéz múltú állatoknak segítesz a lelki gyógyulásban, ami erősítheti az állat hozzád való ragaszkodását.

Számoljunk le a szaporítókkal!

Az örökbefogadás tényleg rendkívül fontos eszköze annak, hogy leszámoljunk a szaporítókkal, akik kizárólag a profitot tartják szem előtt, mellőzve a társadalom érdekeit és az állatok jóllétét. A szaporítók a kutyákat gyakran borzasztó körülmények között tartják, az anyakutyákat sorozatos vemhességre kényszerítik, megfelelő állatorvosi ellátást azonban nem biztosítanak számukra. A szaporítás gyakran az állatok egészségügyi problémáihoz vezet. A fajtiszta kutyák egyébként is gyakran genetikai rendellenességekkel születnek, sokféle betegségre hajlamosak, és általában rövidebb ideig élnek. Ezért a fajtatiszta állatok gazdáinak gyakrabban kell háziállataikat állatorvoshoz vinniük, ami igen költséges lehet.

Az állatvédelmi törvény tavalyi szigorítása egyébként a szaporítókat is érinti.

állatmenhely
A tapasztalat az, hogy a mentett, keverék kutyusok többszörösen meghálálják a törődést, de ha ragaszkodunk egy bizonyos fajtához, akkor is van lehetőség az örökbefogadásra, ilyenkor a fajtamentő szervezeteket érdemes keresni.

Összegzésként 8 ok, amiért érdemesebb örökbe fogadni, mint vásárolni:

 1. Életet mentesz
  Talán ez az ok a legjelentősebb az összes közül. Egy kutyának, macskának vagy bármilyen más állatnak adsz egy második esélyt az életre. „Előző életükben” egyeseket bántalmaztak, elhagytak, vagy az utcán kellett boldogulniuk. Az örökbefogadással biztonságos és szeretetteljes otthont teremtesz számukra.
 1. Nem támogatod a tenyésztőket és a szaporítókat
  Sok kutyát kényszerítenek arra, hogy minél gyakrabban szaporodjon kegyetlen körülmények között. Ha az örökbefogadás mellett döntesz, támogatod az állatok jóllétét és egészségét is.
 1. Egészséges háziállatod lesz
  A menhelyről örökbefogadott állat jó eséllyel sokkal egészségesebb, mint a tenyésztett vagy a szaporított. A menhelyek gyakran kiváló orvosi ellátást, oltásokat biztosítanak az állatoknak. Előfordulhat, hogy már sterilizálták vagy mikrocsippel is ellátták őket, így készen állnak arra, hogy csatlakozzanak a családodhoz.
 1. Biztosan megtalálod álmaid háziállatát
  A rengeteg menhelyen lévő számtalan háziállat között könnyen megtalálod a számodra tökéleteset.
 1. Ha kutyát szeretnél, akkor menhelyről felnőtt, képzett kutyát fogadhatsz örökbe kölyök helyett.
  Habár nagyon cuki a kölyökkutya, gyorsan eltelik ez az időszak, miközben nevelése rengeteg gonddal jár. A menhelyeken sok kutya inkább serdülő vagy felnőtt, ami azt jelenti, hogy valószínűleg már ismernek néhány alapvető parancsot, illetve szobatisztaságra vannak nevelve.
 1. Egy értékes közösségi és jótékonysági intézményt támogatsz
  Mindig jó, ha segítesz egy helyi szervezetnek. A menhelyek értékes szolgáltatást nyújtanak a rájuk bízott kutyáknak, így ha örökbe fogadsz egyet, ezzel hozzájárulsz a menhelyen hagyott állatok folyamatos ellátásához is.
 1. Az örökbefogadás jót tesz a pénztárcádnak és a lelkednek is
  Nem kevésbé fontos szempont az örökbefogadás anyagi oldala. Nem kell vásárolnod, ráadásul valószínűleg a jobb genetika okán sokkal kevesebbet kell költened háziállatod orvosi ellátására, gyógyítására. Nemcsak a te lelkednek és az állat lelkének tesz jót az örökbefogadás, hanem a pénztárcádnak is.
 1. Javítasz az ő életükön és a sajátodon is
  Egy háziállat segíthet hosszabb életet élni, mert boldogabbá és egészségesebbé tesz. Egy hűséges társ segít az embereknek a depresszió, a stressz, a szorongás és sok más betegség leküzdésében is.
kóbor macska
Ha van rá lehetőségünk ivartalaníttassuk a kóbor macskákat, érdemes a helyi állatorvostól, vagy menhelytől segítséget kérni.

Hogyan tudsz örökbe fogadni?

Magyarországon rengeteg menhelyről menthetsz meg háziállatot. Segítünk pár linkkel, ahol megtalálhatod a menhelyek listáját:

Tartozunk annyival a környezetünknek, hogy nem támogatjuk az állatkínzást és az állatok egészségkárosodását azzal, hogy hagyjuk a szaporítókat létezni. Segítsünk azzal, hogy új életet és otthont adunk egy-egy törődésre, szeretetre vágyó menhelyi állatnak.

search icon