A kutya segít meghosszabbítani az aktív időskort
A kutya segít meghosszabbítani az aktív időskort

Japánban több mint 11 ezer idős embert követtek nyomon a kutatók. Megfigyeléseik szerint azok az idősek, akiknek van kutyájuk, jóval kisebb eséllyel rokkannak le idő előtt.

A kutatók korábbi tanulmányai hasonló eredményekre jutottak: megállapításaik szerint elsősorban azért szívósabbak a kutyatartó idősek, mert kutyával nem rendelkező társaikhoz képest sokkal aktívabbak fizikailag és szociális kapcsolataik is kiterjedtebbek.

A mostani vizsgálat, mely során 11 ezernél is több 65–84 év közötti helyi lakost mértek fel, megállapította, hogy a kutyával rendelkező idős esetében nagyjából fele akkora volt a lerokkanás kockázata, mint a többiek esetében. A rendszeresen sportoló kutyatulajdonosoknál még alacsonyabb volt a veszély.

A kutyatartás védelmet nyújt az idősebbeknél a rokkantság kialakulása ellen. A kutyák mindennapi gondozása, társasága és a velük való közös séta fontos szerepet játszhat az aktív időskor meghosszabbításában.

–mondták a szerzők

A tanulmány azt sugallja, hogy az állattartás, különösen a rendszeres testmozgással kombinálva védelmet nyújthat az idős emberek számára. (medicalxpress)

search icon