Így lehetsz környezettudatos gazdi!
Így lehetsz környezettudatos gazdi!

A klímaváltozás minket és a körülöttünk élő állatokat is egyre jelentősebben érinti, így ha környezettudatos és felelős állattartók akarunk lenni, akkor nulladik lépésként mindent meg kell tennünk azért, hogy egyre fenntarthatóbban éljünk.

Gazdiként a szokásosnál is nagyobb kihívást jelenthet, hogy fenntarthatóan cselekedjünk, ezért a Kisállatorvos.hu szakértői összegyűjtöttek néhány hasznos, a mindennapi életedben alkalmazható tippet a Föld napja alkalmából. Ha az alábbiak közül akár csak néhány tanácsot beépítünk a napi rutinba, már nagy lépést tettünk azért, hogy megvédjük környezetünket és jövőnket!

Újrahasznosítás

Az újrahasznosítás a környezetvédelem egyik legalapvetőbb módja. Gazdiként újrahasznosítható állateledel tasakokat tárolókat válassz, melyeket vásárlás után is tudsz használni a mindennapokban. Vásárold kisállatod eledelét csomagolásmentes üzletben, ahol saját tégelyt használhatsz, például egy befőttesüveget.

Adományozd el az alig használt kisállatfelszerelést

Mielőtt kidobnád a régi törölközőket, ágyneműt, alomtálcát, pórázt, vagy más kisállatfelszerelést, keress fel egy menhelyet. Nekik gyakran szükségük van felszerelésre, és kisállatod alig használt dolgai nagyon boldoggá tehetnek egy mentett állatot.

Használj környezetbarát termékeket

Amikor otthon takarítasz vagy kedvencedről gondoskodsz, mindig válassz környezetbarát termékeket. Számos növényi alapú tisztítószer és szépségápolási cikk közül választhatsz. Győződj meg róla, hogy újrahasznosítható, vagy újrahasznosított palackban vannak.

Használj környezetbarát macskaalmot

Tudtad, hogy már létezik növényi alapanyagokból készült macskaalom? Sosem volt még ilyen egyszerű környezetbarát illemhelyet biztosítani a cicáknak.

És mi legyen a zacskókkal?

A leggyakoribb szemét, amit a gazdik termelnek, a kutyapiszok zacskó. Megszámoltad valaha, hányat használsz egy szimpla kutyasétáltatás alkalmával? Szerencsére már vannak biológiailag lebomló, és komposztálható zacskók, így mindennapi sétáitok is környezetbarátak lehetnek.

Vásárolj kevesebbet

Ismerős a helyzet, hogy amikor a heti bevásárlást intézed, teljesen spontán veszel egy véletlenszerű, teljesen felesleges holmit a kisállatodnak? Kedvencednek talán nincs szüksége arra az ötödik nyakörvre vagy sokadik játékra. De ha mindenképp meg akarod ajándékozni szeretett társadat, válassz csomagolásmentes dolgokat!

Ivartalaníts

A kisállatok túlszaporodása világszerte komoly problémát okozhat. Minden további állat kis mennyiségben hozzájárul a szén-dioxid kibocsátáshoz, nem is beszélve arról, hogy minél több kóbor állat van az utcákon, annál gyakoribbá válnak a fertőző betegségek. Mindig gondoskodj kedvenced ivartalanításáról!

Állatbarát programok a Föld Napjára

Menjetek ki (még cicáiddal is kimehetsz, ha tudnak pórázt használni), szedjetek együtt szemetet, ültessetek egy fát (vagy többet), tegyetek hosszabb-rövidebb kirándulást az erdőben, vagy csak játsszatok valamit a közeli parkban – a lényeg, hogy a szabadban ünnepeljétek a Föld Napját. De ne hagyd, hogy az élősködők elrontsák szabadtéri kalandjaitokat, használj innovatív parazitaelleni készítményeket, mint például rágótabletta, rácseppentő oldat vagy nyakörv. Kérd állatorvosod tanácsát a széles spektrumú parazitaelleni készítményekről, hogy megóvd szeretett kedvenced a komoly betegségektől!

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon