Ezt üzeni Jane Goodall a Föld napja alkalmából
Ezt üzeni Jane Goodall a Föld napja alkalmából

A világhírű csimpánzkutató videóüzenete szerint a mai nap csodálatos bolygónk és az élővilág sokszínűségének ünnepe. Pont ezért viszont a mai napnak arról is kell szólnia, hogyan óvhatjuk meg. A Föld az otthonunk, amelyből nincsen másik.

Jane Goodall szívhezszóló videóüzenetében egy különleges történetet mesélt el. A kutatót nemrég egy furcsa érzés kerítette hatalmába, olyan volt mintha ébren álmodna. A szeme előtt az élővilág és a rászoruló emberek szenvedése elevenedett meg, melyeket mind az emberi tevékenység okozott.

Az elkeseredett képek Goodall szemébe is könnyeket csaltak, amikor valami egészen furcsa dologra lett figyelmes. Egyre több és több gyermek hangját hallotta, akik a Föld minden pontján megmozdultak, hogy megmentsék szenvedő bolygónkat.

„Jövünk! Megmentünk! Harcolni fogunk érted!” – mondták a gyerekek, akik szüleiket és nagyszüleiket is magukkal hozták, hiszen a Földanyának mindenkire szüksége van.

Ezután Goodall visszatérve a valóságba azzal folytatta: számot kell vetnünk a tetteinkkel, azzal melyek idáig juttattak minket. Szembe kell néznünk azzal, hogy például a jelenlegi világjárványt is mi magunk okoztuk azzal, hogy túl kapzsik és tiszteletlenek voltunk a természettel, ezzel megkönnyítve a kórokozók állatokról emberekre történő terjedését.

Ugyancsak a természettel szembeni tiszteletlenségünk volt az oka annak is, hogy eljutottunk a közös jövőnket leginkább fenyegető kettős problémához: a klímaváltozáshoz és a biodiverzitás csökkenéséhez.

Ahogy a csimpánzkutató mondja, az idei Föld napján azon kell elgondolkoznunk, hogy alakíthatunk ki másfajta, tiszteletteljes kapcsolatot a minket körülvevő élő és érző világgal, és mit tehetünk mi magunk azért, hogy egy fenntarthatóbb és igazságosabb világban éljünk.

Jane Goodall videóüzenete magyar felirattal megtekinthető a YouTube-on.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon