Kedvenceinkkel is lehetünk környezettudatosak

Kedvenceinkkel is lehetünk környezettudatosak
Kedvenceinkkel is lehetünk környezettudatosak

Bár a KSH nem rendelkezik az országban élő házikedvencek pontos egyedszámával, de az European Pet Food Industry Federation (Európai Állateledelügyi Szövetség) 2019-es statisztikája alapján Magyarországon 2.050.000 kutya, 2.300.000 macska, 435.000 díszmadár, 85.000 díszhal, 395.000 kisemlős (hörcsög, tengerimalac, egér, patkány, csincsilla stb.), valamint 58.000 egyéb hobbiállat (hüllő, kétéltű stb.) élt.

A fenti számok azt mutatják, hogy hazánkban körülbelül minden második-harmadik háztartásban tartanak kutyát és/vagy macskát, az Európai Unió néhány országában ezek a számok pedig ennél is magasabbak.

Ilyen létszámú kutya és macska hatalmas mennyiségű húst és hús alapú állateledelt fogyaszt el, jelentősen hozzájárulva a húsiparhoz, melyet a klímaváltozás egyik legfőbb okának tartanak. A házikedvencek létszámának etikus szabályozása egy nagyon összetett kérdés, de a gazdi saját maga is sokat tehet annak érdekében, hogy csökkentse a róluk való gondoskodás környezetszennyező velejáróit.

Érdemes az eledelt minél természetesebb összetevőkből összeállítani, pl. nyers vagy főtt húsból, zöldségekből, gyümölcsökből, főtt gabonából, plasztik zacskó helyett pedig elmosható műanyag edényekbe, vagy újra felhasználható zacskókba csomagolni és lefagyasztva tárolni. Természetesen ez nagyobb létszámnál, például tenyészeteknél kissé nehezebben megoldható, ott az ömlesztett fagyasztott húsárú lehet egy alternatív megoldás.

Ha konzerv, táp szükséges vagy elkerülhetetlen az etetéshez, a minél nagyobb kiszerelés, minél kevesebb konzervdoboz vagy műanyag zsák elvet követve lehet csökkenteni a szemétmennyiségen, illetve az üres tápos zsákokat újra fel lehet használni tárolásra.

Etetéskor válasszunk szinte örök életű – és könnyen tisztítható – fém, vagy lebomló bambusz tálat, ivóvíznek szintén fém edényt. A másnapos vizet pedig a lefolyó helyett virágainkra is önthetjük. A végtermék összeszedésére használjunk kukoricakeményítőből készült, 100%-ban lebomló kakizacskót, macskák esetében pedig szintén lebomló macskaalmot. Ha kerti kutyánk van, a telken belül végzett nagydolgot ne a kukába gyűjtsük, hanem egy félreeső helyen komposztáljuk.

A játékok is készülhetnek újrahasznosított anyagokból, sőt, akár saját magunk is készíthetünk nekik rágókötelet, rongylabdát és hasonló holmikat a régi ruháinkból. A kidobásra ítélt, de még használható felszerelést, pórázokat, nyakörveket pedig bármelyik menhely szívesen elfogadja.
A kinti kutyakenneleket, kutyaházakat is készíthetjük bontott faanyagból, palából, raklapokból, alomnak pedig kiváló a szalma, abból is a nagybálás, hogy minél kevesebb legyen a velejáró műanyag madzag vagy háló
A macska gazdiknak pedig – bármennyire is nehéz – szükséges lenne a kedvenceiket házon – vagy telken belül tartani, mert sajnos a kis ragadozók elképesztő károkat tudnak okozni a természetben.

Az ivartalanítás fontosságát pedig nem lehet elégszer kihangsúlyozni mind a macskák, mind a kutyák esetében!

search icon