2000 műanyag zacskót találtak egy teve gyomrában
2000 műanyag zacskót találtak egy teve gyomrában

2000 műanyag zacskót találtak egy dubai teve gyomrában, számolt be a műanyagszennyezés csökkentésére összpontosító nonprofit szervezet, a 5 Gyres Institute a kutatási igazgató és társalapítója, Marcus Erikson. A kutatócsoport a műanyag szennyezettséget vizsgálja világszerte, ennek keretében több mint 300 tevét fedeztek fel Dubaiban, amelyek emberi szemétevés után haltak meg. 

Miközben évtizedek óta tanulmányozzák a műanyagszennyezést, a tevék halála megdöbbentő új szintet jelent a szervezet kutatói számára is.

Képzeld el, hogy 50 műanyag zacskó van a gyomrodban, amit nem tudsz megemészteni, ami fekélyeket és hatalmas kényelmetlenséget okoz, és azt az érzést, hogy tele vagy. Nem tudsz enni és nem is eszel semmit így. Ez történik a tevékkel, ami bélvérzéshez, elzáródáshoz, kiszáradáshoz, alultápláltsághoz és halálhoz vezet.

írta le meglehetősen plasztikusan bőröndnyi méretű műanyagszennyezés hatását Erikson.

Erikson szerint a problémának az is oroszlánrésze, hogy a társadalom képtelen a műanyagszennyezést az óceánokon kívüli problémaként is kezelni. Úgy véli, hogy műanyagszennyezési világjárvánnyal állunk szembe, mely beteríti épp úgya hegyek tetejét, mint a tenger fenekét. Épp ezért azt akarja, hogy a világ vezetői, köztük a Biden-kormányzat is támogassa az ENSZ műanyagszennyezésről szóló szerződését. A szerződés célja a káros fogyasztói műanyagtermékek eltörlése és fenntartható alternatívák bevezetése.

(futurism)

(fotó: pexels – Anthony)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon