Nem a szarkáktól kell félteni az énekesmadarainkat
Nem a szarkáktól kell félteni az énekesmadarainkat

Elterjedt tévhit, hogy a szarkák megeszik az énekesmadarakat. Bár fészekragadozóként fogyasztanak madártojásokat és fiókákat, ezzel valójában az ökológiai egyensúly fenntartásához járulnak hozzá, miközben más módokon még segítik is a többi faj fennmaradását. Ráadásul a férgek, ízeltlábúak, kisrágcsálók elfogyasztásával mezőgazdasági hasznot is hajtanak.

A többi fészekragadozóhoz hasonlóan csupán étrendjük néhány százalékát alkotja a többi madárfaj tojásainak és fiókáinak fogyasztása: mivel a költési időszak és a kisfiókás szakasz csak néhány hétig tart, ezért éhen is halnának, ha csak erre támaszkodnának. Az év nagyobb részében főleg gerinctelenekkel és kisebb rágcsálókkal táplálkoznak, illetve az állati tetemek fogyasztásából is kiveszik a részüket.

A varjúfélék esetében a fészekragadozás a laikusok számára egy megengedhetetlen cselekmény. Sokkal nagyobb károkat okoz a madárfészekben a mókus, de az egy szerethetőbb állat.

–mondta Orbán Zoltán a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület ( MME) szóvivője

A rengeteg tévhit miatt azonban sokszor üldözték, üldözik ma is a varjúféléket. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az elmúlt 30 évben 90%-kal csökkent a vetési varjú állománya, melyet így természetvédelmi oltalom alá kellett vonni. A folyamatos üldözés miatt a varjúfélék jelentős része költözött lakott területekre, amely sok tekintetben mintázza eredeti élőhelyüket, ám ragadózok nélkül és az ember pazarló életmódja miatt szinte végtelen táplálékforrással.

A szarkák és a többi varjúféle megítélése egyelőre nem sokat változott, amit az sem segít, hogy néha lakott területen emberre támadnak. Ez persze elsősorban nem az ember ellen, hanem a fészek, a fiókák védelmében történik. Annak ellenére, hogy a kisebb madárfélék ezt ugyanígy megteszik, velük megbocsátóbbak vagyunk.

A vadon élő varjúfélék nagyon tartanak az embertől, ezzel szemben a településen élő szarka megtanulta elviselni a közelségünket. Támadni az esetek túlnyomó többségében a fiókák védelmében szoktak, ami természetes viselkedés, de hamar megtanulják, hogy az ember közelsége táplálékot jelent, érdemes kunyerálni, vagy erőszakoskodni.

–tette hozzá Orbán Zoltán.

Az MME felmérése szerint egyébként az településeken élő énekesmadár-fajok állománya stabil vagy épp enyhén emelkedő, így emiatt nincs okunk haragudni a varjúfékékre. Náluk sokkalta nagyobb veszélyt jelentenek a túlszaporodott házi macskák: a kóbor állatok száma a becslések szerint a 2 milliót is elérheti. (thevip)

search icon