Óvatosan a varjakkal!
Óvatosan a varjakkal!

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közleménye szerint június közepéig lehet számítani lakott területeken a fiókáikat védelmező madarak, elsősorban a varjúfélék, azon belül is a dolmányos varjak olykor félelmet keltő támadásaira. A madárszülők ilyenkor a fészket elhagyó, de még ügyetlen, és gyakran nem teljesen röpképes fiókáikat védelmezik. Nagyon érzékeny madárpárnál a fenyegető viselkedést már az is kiválthatja, ha az ember néhány tíz méterre megközelíti az egyébként nem is látható fióka rejtekhelyét.   

Az MME szerint Európában alig él olyan madár, amelyik támadásával közvetlen sérülést okozhat. Gondot inkább a járulékos balesetveszély jelent, amikor a megijedő ember leesik a fáról, elbotlik, esetleg kiszalad az úttestre. Ha megtámadna minket egy madár, hasonlóan érdemes eljárni, mint az emberre rontó kutyáknál, tehát nem szabad hátat fordítani, szembe kell fordulni az állattal, karunkat széttárva mutassuk magunkat sokkal nagyobbnak és félelmetesebbnek, valamint kiabáljunk rá az állatra. Szükség esetén akár védekezésre lehet használni a kezünk ügyében lévő szatyrot, táskát, kabátot vagy kalapot.  

Magyarországon egyébként nem is a varjaktól, hanem leginkább a kis, szürke tollú fiókáival úszó bütyköshattyúpártól érdemes óvakodnunk, mert ha csónakkal vagy úszás közben óvatlanul megközelítjük a családot, az öregek a szárnyukkal és a csőrükkel fájdalmasan ütve támadhatnak. Az ilyen típusú támadás fürdőző gyerekek és a gyengébb fizikumú felnőttek számára komolyabb kockázatot jelenthet. Ezért a fiókáit vezetgető hattyúkat (vagy a fészküket) kerüljük el mindenképp!

(MTI)

(fotó: pixabay – TheOtherKev)

search icon