Budapest a varjak fővárosa
Budapest a varjak fővárosa

Egy olvasói levél nyomán próbálta feltárni a 444, hogy idén a koronavírus-járvány miatti karantén és éjszakai kijárási tilalom miatt valóban megemelkedett-e a fővárosi varjak száma.

Bajor Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület elnöke szerint a madarak száma nem magasabb, mint a korábbi években, viszont ilyenkor tényleg érzékelhetjük úgy, hogy többen vannak. Ennek az a magyarázata, hogy télen az állatok csapatokba verődnek, mert a csupasz faágakon a ragadozók számára könnyebben észrevehetőek lennének, így viszont védeni tudják egymást.

Télen egyébként is megnő a fővárosban élő varjak száma, mert ilyenkor Európa észak-keleti részeiről, főképp Belaruszból és Oroszországból érkeznek vetési varjak, hogy a város viszonylagos komfortjában töltsék a hideg évszakot. A városban könnyebben találnak élelmet és a ragadozókkal szemben is védettebbek.

A Magyarországon védettnek számító vetési varjak állománya egyébként úgy hazánkban, mint Európa jelentős részén csökkenőben van, ennek hátterében pedig főképp az élőhelyük visszaszorulása áll. A télen itt vendégeskedő varjak legkésőbb kora tavasszal hazatérnek, Budapesten pedig főképp az év egészében itt élő dolmányos varjak maradnak.

search icon