A Földközi-tenger vidĂ©kĂ©rĹ‘l származĂł rozmaringot az Ĺ‘skortĂłl ismerjĂĽk Ă©s használjuk. Az örökzöld cserje nem csak fűszer- Ă©s gyĂłgynövĂ©nykĂ©nt jelentĹ‘s, de használatának kulturális vonatkozásai is vannak. A nĂ©pi gyĂłgyászatban számos mĂłdon alkalmazzák, Ă©s egyre több tudományos kutatás foglalkozik feltĂ©telezett gyĂłgyĂtĂł erejĂ©vel.
Rendszertanilag a rozmaring (Salvia rosmarinus) a zsálya nemzetségébe tartozik, ám csak néhány éve sorolta oda a tudomány. Előtte Rosmarinus officinalis néven önálló nemzetségbe sorolták.
A rozmaring nevének eredete
A rozmaring nĂ©vĂ©nek eredete nem tisztázott, többfĂ©le magyarázatot ismerĂĽnk. Egyesek szerint elnevezĂ©se a görög rhops myrinos kifejezĂ©sbĹ‘l ered, melynek jelentĂ©se ’illatos cserje’. Mások a latin ros Ă©s marinus szavak összevonását sejtik a rozmaring neve mögött, ebben az esetben jelentĂ©se ’tengeri harmat’. Más magyarázatok szerint a ros inkább a tömjĂ©nre utalt, Ăgy latinul sokkal inkább tömjĂ©nillatĂş cserjĂ©t Ă©rtettek alatta. UtĂłbbi mellett szĂłl az is, hogy az Ăłkorban igen Ă©rtĂ©kesnek számĂtĂł tömjĂ©n használatát a tömegek nem engedhettĂ©k meg maguknak. Helyette a rozmaringot használták spirituális cĂ©lokra, szertartásokhoz.
Az mindenesetre már ebből is látszik, hogy nem egy újhullámos fűszerről beszélünk, minimum évezredek óta ismerik és használják, legalábbis a mediterrán területeken. Az Alpoktól északra, illetve azokban a régiókban, ahol hűvösebbek a telek, csak jóval később terjedt el, mert a növény nem vészelte át a hideg évszakot. Ezen később a cserép megjelenése változtatott, majd jóval ezután a télálló fajták kinevelése tette lehetővé tartását a mérsékeltebb éghajlatú területeken is.
A rozmaring felhasználása
Egykor a párna alá helyezett rozmaringágaktól a démonok és a rossz álmok elűzését remélték. Hogy ez mennyiben valósult meg, arról pontos információk nem állnak rendelkezésünkre, de más területeken be tudunk számolni a rozmaring hatékonyságáról.
A konyhában szĂ©les körben használhatĂł, fűszerkĂ©nt remekĂĽl párosĂthatĂł többfĂ©le hĂşssal is. KesernyĂ©s, aromás ĂzĂ©vel kĂ©pes feldobni az egyszerű sĂĽlt zöldsĂ©get is, gyökĂ©rzöldsĂ©gek, krumpli mellett is kiválĂł. Felhasználási köre igen szĂ©les, pácok, fűszerolaj kĂ©szĂtĂ©sĂ©re is alkalmas. Származása okán leggyakrabban a mediterrán konyhákban találkozunk vele, az olasz, a francia vagy Ă©pp a görög gasztronĂłmia egyik alapfűszere, nem mellĂ©kesen azĂ©rt, mert vadon is mindenhol megtalálhatĂł.
Így főzz a rozmaringgal!
A fás szárĂş fűszernövĂ©nyekre jellemzĹ‘en a rozmaring is jobban Ă©rvĂ©nyesĂĽl fĹ‘zve. Érdemes már a fĹ‘zĂ©s elejĂ©n az Ă©telhez adni, hogy aromaanyagai ki tudjanak oldĂłdni. Ilyenkor akár az egĂ©sz ágat hozzáadhatjuk, Ăgy a fĹ‘zĂ©s vĂ©gĂ©n egyszerűbb lesz eltávolĂtani. SĂĽtĂ©shez is remekĂĽl használhatĂł, de ebben az esetben Ă©rdemes felaprĂtani, hogy az aromák jobban Ă©rvĂ©nyesĂĽlhessenek. Az aprĂtást egyĂ©bkĂ©nt fĹ‘zĂ©snĂ©l is bevetjĂĽk, ha intenzĂvebb Ăzhatást szeretnĂ©nk elĂ©rni.
A legjobb megoldás az, ha van saját növĂ©nyĂĽnk, melyrĹ‘l szĂĽksĂ©g esetĂ©n frissen tudunk szedni nĂ©hány ágacskát, hajtást. Ha nincs ilyenĂĽnk, de friss rozmaringhoz jutunk, hosszabb idĹ‘re eltárolhatjuk, ha a szárat konyhai papĂrtörlĹ‘be csavarjuk, Ă©s lĂ©gmentesen zárĂłdĂł dobozban tartjuk a hűtĹ‘szekrĂ©nyben.
Alapszabályok a rozmaringgal való főzéshez
- A rozmaringot csak mĂ©rtĂ©kkel használjuk! Ha tĂşlzásba visszĂĽk, kĂ©pes elnyomni a többi Ăzt.
- Tároláskor tartsuk szárazon! A nedvességtől tönkremegy a fűszerünk.
- Használjunk hozzá erĹ‘s Ăzeket! A legjobban más erĹ‘s aromájĂş mediterrán fűszerekkel harmonizál, mint a kakukkfű, a majoránna vagy az oregánĂł.
- Ne fĹ‘zzĂĽk tĂşl sokáig a rozmaringot! A tĂşl hosszĂş fĹ‘zĂ©s után a rozmaring enyhe kesernyĂ©s Ăzt adhat az Ă©teleknek.
Receptek rozmaringgal
Fokhagymás, rozmaringos vaj
A rozmaringos vaj kiváló köret steakhez, de kenceként vagy zöldségvajként is használható. Remekül illik sült burgonyára vagy tésztához keverve.
ElkĂ©szĂtĂ©se
- Vágj fel 2 közepes gerezd fokhagymát, majd egy szakácskĂ©s szĂ©les oldalával vagy mozsárban pĂ©pesĂtsd!
- Egy kis tálban keverd össze a fokhagymát 1 teáskanál friss citromlével és kb. 1 teáskanál nagy szemű sóval!
- Adj hozzá fél teáskanál finomra vágott, friss rozmaringlevelet! Keverd jól össze!
- Adj hozzá 100 gramm szobahĹ‘mĂ©rsĂ©kletű vajat, Ă©s villával pĂ©pesĂtsd, amĂg alaposan el nem keveredik!
- Tedd a vajat egy kis darab sĂĽtĹ‘papĂrra, Ă©s formázd hasáb alakĂşra. Csomagold be jĂłl, Ă©s felhasználásig hűtĹ‘ben tárold!
A rozmaring hatása testünkre
A rozmaring nemcsak fűszerkĂ©nt, hanem gyĂłgynövĂ©nykĂ©nt is segĂtĹ‘nk lehet, nem mellesleg azĂ©rt, mert tele van Ă©rtĂ©kes ásványi anyagokkal. TöbbfĂ©le mĂłdon is fogyaszthatjuk, egyfelĹ‘l nyilván az Ă©telekben felhasználva, de ha koncentráltabb hatást szeretnĂ©nk elĂ©rni, Ă©rdemes alkalmazni a belĹ‘le kĂ©szĂĽlt teát Ă©s a rozmaringolajat is.
Mint gyógynövény
A növĂ©ny magas polifenol-tartalmának köszönhetĹ‘en gyulladáscsökkentĹ‘ hatásĂş. Emellett teáját fogyasztják a klimax tĂĽneteinek enyhĂtĂ©sĂ©re, epehajtĂłkĂ©nt Ă©s idegerĹ‘sĂtĹ‘kĂ©nt, sĹ‘t migrĂ©nes fejfájásra is ajánlják. BizonyĂtottan javĂtja az emĂ©sztĂ©st, serkenti a memĂłriát. UtĂłbbihoz Ă©rdekes adalĂ©k, hogy az Ăłkori Görögországban a diákok rozmaringfĂĽzĂ©rt viseltek a hajukban a vizsgák elĹ‘tt, mert Ăşgy hittĂ©k, a növĂ©ny javĂtja a teljesĂtmĂ©nyĂĽket.
Rozmaringtea
Nemcsak kĂĽlönleges, de ahogy látni fogjuk, igen egĂ©szsĂ©ges is a rozmaringtea. ElkĂ©szĂtĂ©se meglehetĹ‘sen egyszerű, hiszen csak rozmaring, forrĂł vĂz Ă©s egy kis tĂĽrelem kell hozzá.
Hozzávalók:
- 2–3 teáskanál friss vagy szárĂtott rozmaringlevĂ©l,
- 2–3 csĂ©sze vĂz,
- mĂ©z, cukor, citrom ĂzlĂ©s szerint.
ElkĂ©szĂtĂ©se
Miközben a vĂz melegszik, tisztĂtsuk meg Ă©s aprĂtsuk fel a rozmaringot! A felforralt vĂzbe tegyĂĽk bele a leveleket, majd attĂłl fĂĽggĹ‘en, hogy milyen erĹ‘s fĹ‘zetet szeretnĂ©nk, hagyjuk állni 5–15 percig! Ezután szűrjĂĽk le, ĂzesĂtsĂĽk (ha szeretnĂ©nk), Ă©s már fogyaszthatjuk is.
A rozmaringtea pozitĂv hatásai
- Serkenti az emésztést.
- ErĹ‘sĂti az immunrendszert.
- Külsőleg alkalmazva nyugtatja a bőrirritációt.
- HajöblĂtĹ‘kĂ©nt alkalmazva erĹ‘sĂti hajunk Ă©s fejbĹ‘rĂĽnk egĂ©szsĂ©gĂ©t.
- Csökkentheti a megfázás és az influenza tüneteit.
- Növeli a koncentráciĂłt, Ă©s javĂtja a memĂłriát.
- FertĹ‘tlenĂtĹ‘ hatásĂş, Ăgy elpusztĂthatja a baktĂ©riumokat.
- Egyesek öregedĂ©sgátlĂł Ă©s rákmegelĹ‘zĹ‘ hatást is tulajdonĂtanak neki.
Ellenjavallat
A rozmaringtea fogyasztása várandós vagy szoptató nőknek nem ajánlott. Epilepsziában vagy magas vérnyomásban szenvedőknek ajánlott orvosukkal konzultálni, mielőtt fogyasztanák a teát, mivel a rozmaring növelheti a vérnyomást és az idegrendszer aktivitását. Szintén kerülendő a fogyasztása vese- és májbetegségekben szenvedőknek.
Rozmaringolaj
A rozmaringbĂłl kĂ©szĂtett olaj nagyszerű hatással van testĂĽnkre Ă©s elmĂ©nkre. Fontos viszont, hogy tisztázzuk, mirĹ‘l is beszĂ©lĂĽnk. A rozmaringbĂłl kĂ©szĂĽlt illĂłolajat bármely drogĂ©riában Ă©s számos más ĂĽzletben beszerezhetjĂĽk. A rozmaringgal ĂzesĂtett fűszerolajat viszont mi magunk is elkĂ©szĂthetjĂĽk. A kĂ©t szert egĂ©szen máskĂ©nt használhatjuk fel.
Rozmaringos fűszerolaj
A növĂ©ny illat- Ă©s Ăzanyagai remekĂĽl oldĂłdnak zsĂrban Ă©s olajban, ezĂ©rt ideális választás, ha fűszerolajat szeretnĂ©nk kĂ©szĂteni. Bár boltban is kaphatĂł, olcsĂłbb megoldás, ha mi magunk kĂ©szĂtjĂĽk el.
Hozzávalók:
- nĂ©hány ág friss, tisztĂtott rozmaring,
- extra szűz olĂvaolaj,
- zárható üvegpalack.
ElkĂ©szĂtĂ©se
A rozmaringot mossuk, majd szárĂtsuk meg! TöltsĂĽnk fel egy tiszta ĂĽvegpalackot az olajjal, de ne teljesen! Ha a palack mĂ©rete megkĂvánja, vágjuk kisebb darabokra az ágacskákat, majd helyezzĂĽk Ĺ‘ket az ĂĽvegbe! Ezután töltsĂĽk rá a maradĂ©k olajat, hogy szĂ©pen ellepje az ágakat! Zárjuk le a palackot, Ă©s nĂ©hány napig Ă©rleljĂĽk hűtĹ‘szekrĂ©nyben vagy a kamrában, de fontos, hogy legyen jĂłl lezárva, lehetĹ‘leg sötĂ©tben.
A kĂ©sz olaj nagyjábĂłl 4–6 hĂ©tig Ĺ‘rzi meg frissessĂ©gĂ©t, Ăgy Ă©rdemes egyszerre csak kisebb mennyisĂ©get kĂ©szĂteni. Azonban ha leszűrjĂĽk, Ă©s hűtĹ‘szekrĂ©nyben tároljuk, megduplázhatjuk az eltarthatĂłsági idejĂ©t. Persze kĂ©sĹ‘bb is elfogyaszthatĂł, de ekkor már veszĂt az Ă©lvezeti Ă©rtĂ©kĂ©bĹ‘l. A rozmaringos fűszerolaj ugyanĂşgy felhasználhatĂł, mint maga a fűszer.
Rozmaring-illĂłolaj
A növĂ©nybĹ‘l kĂ©szĂĽlt illĂłolaj sokoldalĂşan felhasználhatĂł. Ahogy a növĂ©ny, Ăşgy az illĂłolaj is Ă©lĂ©nkĂti a memĂłriát, segĂti a tiszta gondolkodást, javĂtja a koncentráciĂłt. Akár párologtatĂłnkba helyezve, akár egy zsebkendĹ‘re cseppentve segĂt megnyugodni, felfrissĂĽlni. Ezeken kĂvĂĽl más problĂ©mákra is megoldást ĂgĂ©r:
- Stimulálja a vérkeringést.
Érdemes valamilyen vivĹ‘olajba keverni a rozmaring-illĂłolajat, Ă©s naponta megmasszĂrozni vele a lábunkat, fĹ‘kĂ©nt akkor, ha egyĂ©bkĂ©nt fázĂłsak vagyunk. JavĂtja a vĂ©rkeringĂ©st, Ăgy az oxigĂ©n Ă©s a tápanyagok könnyebben eljutnak a sejtekhez. - SegĂt a fejfájásban.
KĂ©pes csökkenteni a migrĂ©n Ă©s a fejfájás tĂĽneteit. Ezt egyrĂ©szt az illĂłolaj belĂ©legzĂ©sĂ©vel Ă©rhetjĂĽk el, ha valamilyen vivĹ‘olaj segĂtsĂ©gĂ©vel a halántĂ©kunkba, homlokunkba masszĂrozzuk. - GyulladáscsökkentĹ‘ hatásĂş.
ĂŤzĂĽleti gyulladás, köszvĂ©ny, hátfájás, de akár menstruáciĂłs fájdalom esetĂ©n is segĂthet a tĂĽnetek enyhĂtĂ©sĂ©ben. Ehhez kĂ©szĂtsĂĽnk erĹ‘s rozmaringteát, majd áztassunk bele egy megfelelĹ‘ textĂliát, pĂ©ldául textilpelenkát! A kellemes hĹ‘mĂ©rsĂ©kletű textĂliát tegyĂĽk a fájĂł terĂĽletre, 10–15 percre. Érdemes többször is megismĂ©telni a műveletet. - SegĂt, ha zsĂros a fejbĹ‘rĂĽnk.
KeverjĂĽnk nĂ©hány csepp illĂłolajat a samponunkba! EttĹ‘l nemcsak kellemesen rozmaringos illata lesz, de segĂt a zsĂrosodás megszĂĽntetĂ©sĂ©ben is. VĂ©rkeringĂ©st javĂtĂł hatása miatt a haj növekedĂ©sĂ©t is serkenti, Ăgy a hajápolásban igazi telitalálat a rozmaring. Érdemes kiprĂłbálni, hogy a hajunkat rozmaringteával öblĂtjĂĽk le! (Persze, csak miután a tea kihűlt!)
Hogyan gondozzuk Ă©s szaporĂtsuk?
Szerencsénk van, ugyanis a rozmaring nevelése igen egyszerű feladat függetlenül attól, hogy cserépben vagy szabadföldben tartjuk a növényt. Néhány szempontot azonban figyelembe kell vennünk, ha szép növényt szeretnénk!
- Talaj
A rozmaringot ĂĽltessĂĽk tápanyagban dĂşs, laza szerkezetű, Ăgy jĂł vĂzáteresztĹ‘ kĂ©pessĂ©gű talajba; legalábbis, ha cserĂ©pben szeretnĂ©nk nevelni. IdĹ‘rĹ‘l idĹ‘re Ă©rdemes nagyobb cserepet választani Ă©s a növĂ©nyt átĂĽltetni, hogy a gyökerek szĂ©pen fejlĹ‘dhessenek. - MegfelelĹ‘ hely
Mint mediterrán növĂ©ny, a rozmaring napfĂ©ny- Ă©s melegigĂ©nyes. KeressĂĽnk neki olyan helyet, ahol megfelelĹ‘ek a körĂĽlmĂ©nyek! A tűzĹ‘ naptĂłl nem kell fĂ©lteni, sĹ‘t a szárazságot is jĂłl tűri, Ăgy egy dĂ©li erkĂ©lyen is kiválĂłan Ă©rezheti magát. - Ă–ntözĂ©s
A rozmaring nem igĂ©nyel sok vizet, sĹ‘t a tĂşlzott öntözĂ©s tönkre is teheti. Bánjunk csĂnján a vĂzzel! - ĂśltetĂ©s
A kertbe, szabadföldbe valĂł kiĂĽltetĂ©shez a szakember szerint a tavasz elsĹ‘ fele a megfelelĹ‘, a nagyobb fagyok elmĂşltával. Cserepes növĂ©ny esetĂ©ben viszont mĂ©g erre sem kell várni, a fagyos idĹ‘szakokat leszámĂtva egĂ©sz Ă©vben átĂĽltethetjĂĽk.
A rozmaring metszése
A rozmaring hálás növĂ©ny, Ă©s ahogy a tartása, Ăşgy a metszĂ©se is egyszerű feladat. Leginkább arra kell odafigyelnĂĽnk, hogy a beavatkozásra a fagyok elmĂşltával kerĂĽljön sor, tavasztĂłl a következĹ‘ tĂ©lig bármikor elvĂ©gezhetjĂĽk. Az is fontos, hogy – mint bármely más növĂ©ny esetĂ©ben – fordĂtsunk kiemelt figyelmet a metszĹ‘ollĂłra. Mindig legyen tiszta Ă©s Ă©les!
A rozmaring szĂ©pen megĂşjĂthatĂł ifjĂtĂł metszĂ©ssel. Ezt a nyugalmi idĹ‘szak vĂ©gĂ©n, tehát legkĂ©sĹ‘bb a tavasz kezdetĂ©ig Ă©rdemes elvĂ©gezni. Bátran vághatunk belĹ‘le, alakĂtsuk nyugodtan a formáját ĂzlĂ©sĂĽnk szerint, illetve rövidĂtsĂĽk meg a felkopaszodott ágakat!
A rozmaring szaporĂtása
Ahogy a növĂ©ny tartása, Ăşgy a szaporĂtása is szinte gyerekjátĂ©k. KeressĂĽnk növĂ©nyĂĽnkön olyan hajtásokat, melyek mĂ©g nem fásodtak el, zöldek. EzekbĹ‘l vágjunk 8–12 cm-es darabokat! Az alsĂłbb leveleket szedjĂĽk le, csak nĂ©hány maradjon a hajtás tetejĂ©n! Ezután laza, perlites, homokos talajba tűzzĂĽk Ĺ‘ket (ha van gyökereztetĹ‘porunk, belemártjuk, ha nincs, a fahĂ©j is megteszi, de enĂ©lkĂĽl is működik). JĂłl meglocsoljuk Ĺ‘ket, majd egy fĂłliával (pĂ©ldául zacskĂłval) be is fedjĂĽk. NĂ©hány hĂ©t után jĂł rĂ©szĂĽk egĂ©sz biztosan gyökeret ereszt. ĂŤgy már ki tudjuk Ĺ‘ket ĂĽltetni!
A cikkben használt képek forrása: canva.com