Orvosi zsálya, az „örök élet” gyógynövénye
Orvosi zsálya, az „örök élet” gyógynövénye

Aki örökké akar élni, májusban kell annak zsályát enni”, szól az arab közmondás. A gyakori kerti növény kiváló gyógyír számos betegségre, és igen mutatós dísznövényként is.

Az orvosi zsálya az árvacsalánfélék családjába tartozik. Fásodó szárú évelő vagy félcserje, télizöldfaj, amely gömbölyded, terebélyes bokrot nevel. Mediterrán származású, nálunk nem őshonos, de számtalan kertben előfordul. Az átlagos magassága 30–70 cm-re tehető. A növény talaj feletti része fásodik, hasonlóan a levenduláéhoz. Levelei közepesen nagyok, vastagok, molyhosak és keskeny tojásdad vagy lándzsa alakúak. A molyhos függelékek miatt ezüstös színű, ami egyedivé teszi a dísznövények között is. Virágai lilák, nyár elején nyílnak és hosszan virágoznak, illatosak, és felettébb vonzzák a méheket, illetve a pillangókat.

A zsálya kedveli a napfényt, és imádja a tűző napot – ilyen környezetben szinte kivirul –, sűrű lombot és rengeteg virágot nevel. Nem igényel sok vizet, ezért elég csak az ültetés után vagy az erősen aszályos időben öntözni. Nevelhető vetőmagról is, de a növekedése így jóval lassabb, ezért sok időre van szükség ahhoz, hogy virágzó, illatozó zsályanövény fejlődjön. Ezért egyszerűbb és gyorsabb módszer lehet a palántavásárlás, majd a növények elültetése cserépbe vagy a kertünkbe.

A gyógyító

Az orvosi zsálya az egyik legősibb gyógynövény, melynek felhasználási módját kezdetben nem ismerték. Az ókoriak leginkább húsok tartósítására és ételízesítésre használták, gyógynövényként csak később kezdték el fogyasztani. Gyógyító hatására utal többek közt latin neve is, hiszen a salvia jelentése ’gyógyítani’.

A mediterrán konyha egyik alapvető fűszernövénye

Olasz, és közel-keleti ételek elkészítéséhez is használják, a szárított és friss leveleket pedig rizottóhoz, sertéshez, szarvashoz, kacsához, szárnyasokhoz, salátához, olajos halakhoz, burgonyához, répához, babhoz, padlizsánhoz, sütőtökhöz, gombához, májhoz, paradicsomos szószokhoz. Tálalhatjuk köretként, hideg húsos pitékhez, főtt húsokhoz, sajtokhoz, pástétomokhoz, tésztához, hagymához, sőt a kocsonya fűszerezéséhez is kiváló.

Egyes fajtáit használják még kandírozott édességekben, zselében, gyümölcslevek, limonádék és tonikok ízesítéséhez, valamint kenyerekhez. Fűszerkeverékek és ízesítőszerek alkotóeleme. A „négy tolvaj ecetjének” és a Svédcseppnek is egyik összetevője.

Egy német herbalista 1550 körül összegezte tán a legtalálóbban az orvosi zsálya „szerepeit”: „Szolgálja az orvost, a szakácsot, a konyhát és a pincét, a szegényt és a gazdagot.”

search icon