Hűtőhasználati kisokos – Te is így tárolod az élelmiszereket?

Hűtőhasználati kisokos – Te is így tárolod az élelmiszereket?
Hűtőhasználati kisokos – Te is így tárolod az élelmiszereket?

Gondolhatnád, hogy a hűtőt használni pofonegyszerű. Viszont ha kerülnek élelmiszerek a kukádba, lehet, hogy rossz a hőmérséklet, nem jó polcon tárolod az ételeket, vagy nem takarítod ki időben a hűtőszekrényt. Ismerd meg a hűtődet, hogy minél kevesebbet pazarolj!

Hűtő nélkül élni ma már szinte elképzelhetetlen: a megmaradt vasárnapi húslevestől kezdve, a tejtermékeken vagy a gyümölcsökön át, egészen a betakarított és lefagyasztott zöldségekig minden ide kerül, amennyiben még igényt tartunk rájuk. Mivel fejenként évi 25 kilogrammnyi étel landol a kukában, a hűtő bizony jó szolgálatot tehet ennek mérséklésére.

A háztartásokban keletkező élelmiszer-hulladék a teljes lánc 50–60%-át jelenti, ami óriási szám. Ennek oka pedig lehet a túlvásárlás, a túlfőzés, de a helytelen tárolás is. Habár számos maradék komposztálható vagy felhasználható a kertben, erkélyen stb., a jó hűtéssel sok maradékot megmenthetsz. Ismerd meg a hűtődet, és dobj ki kevesebb élelmiszert!

Hőmérséklet a hűtőben – Mi az ideális?

A hőmérséklet helyes beállítása ételt menthet. Ha a hűtési lánc megszakad, az nemcsak az élelmiszerek romlását eredményezheti, hanem betegséghez is vezethet. Az is fontos, hogy ne pakold tele a hűtőt, mert a zsúfoltság a hűtési kapacitást is rontja. Bevásárláskor pedig figyelj oda, hogy minél előbb minden bekerüljön a hűtődbe! Ez megemelheti a hőmérsékletet, így ilyenkor érdemes növelni a teljesítményt.

Az alábbi tartományokat tartsd szem előtt!

 • 5 °C felett romlásnak indulhatnak az élelmiszerek.
 • 0 °C és 5 °C között optimális a hőmérséklet a tároláshoz.
 • 0 °C alatt bekövetkezik a fagyás.
 • -18 °C az optimális fagyasztási hőmérséklet.
A rosszul beállított hőmérséklet az élelmiszerek megromlásához vezethet.
Kép: canva

Mi kerüljön a hűtőbe?

A válasz egyáltalán nem olyan egyértelmű, mint azt elsőre gondolnád. Sok olyan élelmiszert bezsúfolunk a hűtőbe, amelyek teljesen jól éreznék magukat hűtés nélkül is.

A romlandó élelmiszerek – mint a húsok, halak, tejtermékek, maradékok – jó táptalajt biztosítanak a baktériumoknak, ezért igénylik a hűtést. Ugyanez a helyzet a tartós, de felbontott élelmiszerekkel: a szószokkal, lekvárokkal, kinyitott konzervekkel, UHT-tejjel is.

Azonban sok zöldséget, gyümölcsöt nem kell hűtőben tárolni, ugyanis ott hidegérzékenységük miatt hamarabb megromolhatnak. Ilyen a banán, a paradicsom, a dinnye, a hagyma, a fokhagyma, a burgonya, a gyömbér, a mangó, az ananász, a paprika, az édesburgonya is. Ezek jól megvannak a kamrában.

Nem kell hűtőbe tenni a tojást és a pékárut sem. A péksütemények hamarabb kiszáradnak a hűtőben, így érdemes inkább lefagyasztani őket.

Fontos a jól megválasztott csomagolás!
Kép: canva

Tárolási zónák – Fontosabb, mint gondolnád!

Az élelmiszer-biztonság nem játék, ezért a „mit hova tegyek a hűtőben” kérdése nagyon is fontos. Nézzük, mit hol érdemes elhelyezni!

 • Felső polc: a bedobozolt maradékok helye.
 • Középső polc: a teljesen becsomagolt élelmiszerek helye (sajt, joghurt, felvágott).
 • Alsó polc: nyers húsok helye (így nem szennyezik be a többi ételt).
 • Dobozok: a mosatlan zöldségek, gyümölcsök helye.
 • Ajtó: a bedobozolt, becsomagolt élelmiszerek helye (ketchup, lekvár, felbontott tej).

Meddig tárolhatod a hűtőben az ételeket?

Bevásárlás után jó, ha minél előbb a hűtőbe teszed az élelmiszereket. Vannak ugyanis gyorsabban romló élelmiszerek, amelyek nem szeretik, ha sokáig utazgatsz velük. Az élelmiszereken lévő minőségmegőrzési és fogyaszthatósági idő árulkodó. A minőségmegőrzési idő azt az időpontot mutatja, amelyet követően az élelmiszer veszít a minőségéből, de még fogyasztható. A fogyaszthatósági idő úgy értendő, hogy a feltüntetett időpontot követően jobb, ha már nem eszed meg az ételt.

Az alábbi ábrán láthatod, mit meddig tárolhatsz a hűtőben:

Tiszta hűtő, rendes ház?

Nehéz észben tartani, mi is van a hűtőben: folyamatosan bekerülnek új ételek, és az is előfordul, hogy úgy elpakolsz valamit, hogy csak napok, hetek múlva találod meg. Ezért jó gyakorlat heti egyszer (célszerűen bevásárlás előtt) átnézni a hűtő tartalmát. Szétválogathatod, mi romlott meg, mit kell sürgősen elhasználni. Havonta egyszer pedig jó, ha kipucolod az egész hűtőt. Ehhez az alábbiakat tartsd szem előtt!

 1. Használj semleges, vegyszermentes tisztítószert!
 2. Vedd ki az összes élelmiszert, mielőtt nekiállsz!
 3. A felső polcoktól haladj lefelé, de az ajtót és a dobozokat se hagyd ki!
 4. Mielőtt visszapakolsz, töröld szárazra a hűtő belsejét!
Te milyen gyakran takarítod a hűtődet?
Kép: canva

Energiatakarékosság hűtőfronton – Hogyan fogyasszon kevesebbet?

A hűtő az az elektronikai berendezés, amely az év minden napján 0–24-ben működik. Ez nyilvánvalóan energiát emészt fel, ezért jó, ha észben tartasz néhány energia- és költséghatékony tippet!

 1. Az üres hűtő sok energiát fogyaszt. Éppen akkora hűtőt és fagyasztót válassz, amekkorát meg tudsz pakolni!
 2. Ne tedd fűtőtest vagy tűzhely közelébe a hűtőt, és hagyj teret a háta mögött, hogy szellőzhessen!
 3. Forró vagy meleg étel ne kerüljön a hűtőbe!
 4. Figyelj oda a hőmérsékletre a hűtő belsejében! A túl alacsony hő növeli az energiafogyasztást.
 5. Ne hagyd nyitva hosszabb időre a hűtő ajtaját!
 6. Takarítsd és tartsd karban, hogy hatékony maradjon!

Egy jól működő, rendszeresen kitisztított hűtő nemcsak az élelmiszereid biztonsága, hanem az egészséged és az energiafelhasználásod miatt is fontos eszköz. Arról nem is beszélve, hogy a világszinten is horribilis mértékű ételpazarlást is csökkentheted, ha vigyázó tekinteted időnként a hűtődre veted!

A fenntarthatósággal és azzal, hogy mit tehetünk bolygónk védelméért, kiemelten foglalkozott a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó is.

Forrás: NÉBIH Maradék nélkül

Kiemelt kép: canva

search icon