A növényi étrend nagyban enyhíti a változókori tüneteket a nőknél
A növényi étrend nagyban enyhíti a változókori tüneteket a nőknél

Egy új amerikai kutatás megállapításai szerint a szójában gazdag növényi étrend 84 százalékkal mérsékelte a menopauza kínzó tüneteit a vizsgálatban részt vevő nőknél.

A WAVS (Women’s Study for the Alleviation of Vasomotor Symptoms, a vazomotoros tünetek enyhítése nőknél) elnevezésű vizsgálat 12 hete alatt a közepestől az erősig terjedő súlyosságú hőhullámok átlagosan napi majdnem ötről napi egynél kevesebbre csökkentek. Ezen felül a résztvevők majdnem 60%-a teljesen meg is szabadult ezektől a tünetektől.

Az eredmények azt mutatják, az étrendi változások sokkal hatékonyabban kezelhetik a hőhullámokat, mint azt a tudósok korábban vélték. A kutatás elnevezésében szereplő vazomotoros kifejezés az éjszakai izzadásra és a hőhullámokra vonatkozik.

Azt a kutatók kiemelték, hogy a kísérlet során se hormontartalmú gyógyszereket, se kivonatokat nem használtak. Ehelyett az alacsony zsírtartalmú, növényi alapú étrendet tesztelték, melyben naponta fél csésze szójababot is elfogyasztottak a résztvevők.

Forradalmi változást jelent ez a 45 éven felüli nőknek, többségük így gyógyszerek nélkül megszabadulhat a menopauza leggyötrőbb tünetétől.

–mondta Neal Barnard, a Washingtoni Egyetem orvosi karának professzora.

Az előírt étrendet követő résztvevők közül a tünetek enyhülésén felül sokan jelezték, hogy javult a szexuális életük, a hangulatuk és energikusabbak is lettek, ez pedig további komoly érv a növényi alapú táplálkozás mellett.

A posztmenopauza után a nők akár 80 százaléka is szenvedhet hőhullámoktól, melyek éjszakánként az alvást is tönkre teszik. Kezelésükre egykor rutinszerűen alkalmazták az ösztrogén alapú gyógymódot, azonban kimutatták, hogy ez emeli a mellrák és más betegségek kockázatát.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(MTI)

search icon